The Missing, suverän tv-serie med två bra säsonger

The Missing, säsong 1 och säsong 2
Betyg 4
Tv-serie som finns på C More Play

The Missing är en brittisk dramaserie med två säsonger som har mycket hög kvalitet. Den första säsongen handlar om en familj som förlorat en femårig son, som försvinner på en semesterresa i Frankrike under fotbolls-VM 2006. Den andra säsongen handlar om en familj där deras dotter försvunnit som tonåring och sedan ett mer än tio år dyker upp, men mycket skadad och något är fel, mycket fel.

På ytan är båda säsongerna kriminalhistorier och har samma polisman, den franske Julien Baptiste, i en av de bärande rollerna. Men vad serierna mest av allt skildrar är hur människor reagerar när de drabbas av en svår tragedi. Serien kryper under huden och går inte att värja sig emot. Som tittare blir jag berörd och engagerad. Jag tror vi alla kan känna igen oss i någon av karaktärerna. Hur reagerar vi när vi utsätts för något svårt?

Julien Baptiste spelas av den Turkiet-födde franske skådespelaren Tchéky Karyo. Han är helt perfekt i den rollen. Jag vet inte om båda säsongerna var planerade från början. Annars skulle det inte förvåna mig om säsong två kom till för att många fascinerades av polismannen Julien Baptiste och ville se mer av honom. Det må bara så eller inte, Tchéky Karyo är i alla fall väldigt bra i rollen som Baptiste. Han är smart och envis och charmerande och filosofisk.

Den första säsongen premiärsändes på BBC 1 i oktober 2014 och den andra säsongen kom 2016. Båda säsongerna skildrar händelser ur olika tidsperspektiv och pendlar mellan de olika tiderna. Det är skickligt gjort så vi hela tiden vet vilken tid det är, oavsett om årtalet visas eller inte. I första säsongen kan det vara hårfärgen som är annorlunda eller som i den andra säsongen där Julien Baptiste har rakat av sig håret i det som ska vara nutid. Det kan vara lite rörigt i början med hoppen mellan de olika tidpunkterna. Det kan ta något avsnitt att få grepp om historien men sedan går det inte att slita sig.

The Missing är en välspelat och gripande dramaserie – där båda säsongerna är oerhört bra. Den andra säsongen har en helt annan historia och den är minst lika bra som den första.

Som ofta också intressant när en tv-serie utspelar sig i Europa. I den andra säsongen får vi dessutom lite miljöer och händelser som utspelar sig i krigszoner i Irak.

12 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *