Den polska filmfestivalen Kinoteka visar Polen Noir

Polen Noir och den nyligen avlidne regissörslegenden Andrzej Wajda är teman för årets Kinoteka. Den polska filmfestivalen anordnas av Polska institutet och visar i år landets mest intressanta filmnyheter och klassiker med fokus på mörker, svart humor och mardrömslika scener.

När: Onsdag 15 februari till söndag 19 februari
Var: Biograf Sture, Birger Jarlsgatan 41A

Ett pressmeddelande berättar:
Polen Noir och Wajda

Festivalens övergripande teman är filmgenren Polen Noir som varvas med regissörslegenden Andrzej Wajdas filmklassiker. Polen Noir är en filmgenre från 2000-talet som vänder sig till de mörkare sidorna hos människan, dess natur, samtid och historia. Samtidigt erbjuder festivalen ett retrospektiv av Wajdas filmer och en unik inblick i polsk historia, politik och kultur.

– Polsk film från de senaste tio åren använder sig ofta av genrekonventioner för att kunna skildra de mörka sidorna av samtiden, framtiden och människan. Inte bara kriminalfilmer, utan även filmer på gränsen mot fantasy och skräck. Den typen av film vill vi visa upp på årets Kinoteka, fortsätter Anna Godlewska.

Inleds och avslutas med publiksamtal
Kinoteka inleds med Jan P. Matuszyńskis flerfaldigt prisbelönade långfilmsdebut Den sista familjen, om den berömde kontroversielle målaren Zdzisław Beksiński och hans invecklade familjerelationer med hustrun Zofia och sonen, erkända musikjournalisten Tomek. Före filmvisningen sker det ett publiksamtal med Aleksandra Konieczna som spelar Zofia. Festivalen avslutas med mästaren Andrzej Wajdas sista film Afterimage/Powidoki, inspirerad av den store polske avantgardekonstnären Władysław Strzemińskis liv. Efter visningen sker ett samtal med regiassistenten Ewa Brodzka, som samarbetat med Andrzej Wajda i flera filmer.

10 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *