Daphne du Mauriers moderna skräckklassiker ”Fåglarna” och ”Rebecca” ges ut på nytt

Skribent:

Gillar du riktiga rysare som romaner, riktiga skräck-thrillers av hög kvalitet? Då är Daphne du Mauriers klassiker något för dig. Två av dem, ”Fåglarna” och ”Rebecca” har fått en ny utgivning alldeles i början av året.

Ett pressmeddelande från bokförlaget berättar om de två romanerna:
Daphne du Mauriers obestridda mästerverk Rebecca har allt en gotisk romance ska ha: en hemsökt herrgård, hypnotiska landskap, våldsam passion, sex, mord.

Berättaren är en ung, fattig kvinna som gifter sig med den gåtfulle och stilige Max de Winther och flyttar in på godset Manderley. Där försvarar på ett sjukligt vis hushållerskan Mrs Danvers minnet av de Winthers första hustru Rebecca, som dött i en tragisk olycka ett år tidigare.

Rebecca av Daphne du Maurier, en modern skräckberättelse och en detaljstudie över besatthet, räknas till de stora engelska romanklassikerna. För översättningen står Dagny Henschen & Hilda Holmberg, med ett nyskrivet förord av litteratur och skräckvetaren Mattias Fyhr.

»En isande historia som håller precis lika bra i dag som när den skrevs.« | The Daily Telegraph

»Daphne du Maurier skriver med en enastående fantasi, som gång på gång framkallar både skräck och medkänsla.« | The Observer

Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack.

Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film från 1963, och det är inte enda gången du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm. I detta urval med du Mauriers allra bästa noveller ingår även Titta inte nu (filmatiserad av Nicolas Roeg), samt Inte efter midnatt, De blå linserna och Äppelträdet.

Fåglarna och andra noveller samlar några av 1900-talets mest klassiska engelskspråkiga noveller. Här i svensk översättning av Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein och Gösta Sellin och med ett nyskrivet förord av författaren Johan Theorin.

»Ett av skräcklitteraturens mästerverk.« | The New York Times Book Review om Fåglarna

DAPHNE DU MAURIER [1907–1989] var en engelsk romanförfattare och dramatiker. Hennes berättelser utspelar sig ofta i Cornwall i sydvästra England, där du Maurier själv levde större delen av sitt liv. Hennes mest berömda verk är romanen Rebecca och novellen Fåglarna, som båda även blivit klassiska skräckfilmer av Alfred Hitchcock.

10 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *