Bokrecension: Och sen då? av den kinesiske författaren A Yi

Och sen då?
Författare: Yi A
Utgiven: 2017-01
Översättare: Eva Ekeroth
ISBN: 9789188227188
Förlag: Chin Lit

Vad händer med en människa när ett samhälle förändras i grunden, när ett jordbruksbaserat land i snabb takt förvandlas till en högkapitalistiskt sekulariserat land? Vad händer när människor inte längre har något att tro på, ingen moral, ingen etik?

Den kinesiska romanen ”Och sen då?” av A Yi undersöker dessa frågor och på ett spännande språkligt sätt. Romanen är välskriven och har många fantastiska metaforer och beskrivningar. Den drar in mig i berättelsen och jag kan inte värja med. Huvudpersonen är en ung man som är inne i slutfasen för sina prov för att komma in på militärhögskolan. Han bor hos sin faster i en storstad. hans pappa har dött i cancer och hans mamma bor ute på landsbygden.

Han bestämmer sig för att mörda en klasskamrat, en ung och vänlig flicka, som egentligen är den enda som är trevlig mot honom. Han mördar henne på ett grymt sätt och egentligen borde jag som läsare avsky honom. Men författaren tränger så djupt in i den unge mannens känslor och tankar att jag som läsare känner som att jag är på flykt med honom och jag vill inte att han ska bli hittad. Det är fascinerande hur författaren kan leka med läsarens känslor och sympatier.

Det är en stark roman av författaren A Yi som var landsortspolis och som sadlade om till författare och höjs nu till skyarna av litteraturkritiker och kända författare såsom Nobelpristagaren Mo Yan.

Romanen är utgiven av förlaget Chin Lit som tidigare publicerat noveller och barnböcker från Kina. ”Och sen då?” är den första romanen som förlaget ger ut. Bakom förlaget ligger förläggaren Eva Ekeroth som efter att ha bott och arbetat 17 år i Kina, bland annat som kulturråd i Peking, sadlat om till förläggare.

Chin Lit som förlaget heter ger ut kinesisk litteratur i svensk översättning. Det publiceras en halv miljon böcker på 600 förlag i Kina men det är bara någon enstaka promille, eller kanske inte ens det, av litteraturen vi i västvärlden läser som är skriven av en kines. Med tanke på hur världen ser ut och vilket inflytande Kina har och förmodligen kommer att få i framtiden tror jag och hoppas jag att vi i västvärlden får tillgång till mer litteratur från Kina.

8 februari, 2017

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Bokrecension: Och sen då? av den kinesiske författaren A Yi […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *