Utställning av Ai Weiwei öppnar 5 februari i Stockholm

Skribent:

Galerie Forsblom i Stockholm visar utställningen Tyre av den kinesiske konstnären och aktivisten Ai Weiwei. Betraktaren bjuds på en sinnlig resa genom den kinesiska historiens rika ikonografi, vilken blandas med referenser till vår samtid samt konstnärliga föregångare och medpassagerare. Utställningen omfattar verk från de senaste åren och blir också en ytterst precis temperaturmätare av vår tid.

Utställningen pågår 5 februari till 26 mars.
Ett pressmeddelande berättar om utställningen:

Konceptkonst, minimalism och zenbuddhism, Andy Warhol och popkonstens icke-elitistiska uttryck och dadaismens revolutionära estetik: i Ai Weiweis konst sammanstrålar dessa beståndsdelar kring en kärna av politiska frågor och socialkritiska studier. Från en framträdande position i det sena 1970-talets kinesiska avantgarde flyttade Ai Weiwei år 1981 till New York där han under ett drygt decennium var en del av dess konstnärskretsar med namn som Allen Ginsberg och Wang Keping. Mötet med Marcel Duchamps konst gjorde starkt intryck och ett ständigt ifrågasättande av vedertagna former och uttryck har blivit till en röd tråd i konstnärens oeuvre. I det konceptuella verket Dropping a Han Dynasty Urn (1995), en aktion som dokumenterades i en svit fotografier och som skapades strax efter återkomsten till Kina 1993, släpper Ai Weiwei en tvåtusenårig urna från Han-dynastin i marken. Urnans krasch symboliserar ett Kina under förvandling, men är lika mycket en symbol för hopp och förändring. I utställningen möter besökaren, bland annat, en omarbetning av detta ikoniska verk.

Hos Ai Weiwei är den konstnärliga gestaltningen nära förbunden med aktivistens handling. Den djärvhet som ofta förknippas med betydande konstnärskap vidgas hos Ai Weiwei till att omfatta den politiska opponentens mod. Verken i utställningen kretsar både kring den brottyta och problematik som utgörs av kinesisk fornhistoria och den maoistiska kulturrevolutionen, samt kring samtida händelser såsom flyktingarnas färd över Medelhavet undan krigets fasor i Syrien. Genom omarbetningar av antika artefakter skapar Ai Weiwei ett destillat av historisk och samtida estetik där ikonoklasm och ett slags museal vördnad sammanstrålar, allt medan konstnären kritiskt, och ytterst elegant, refererar till samtida politik och kommers.

I sitt mångfacetterade konstnärskap rör sig Ai Weiwei från film, fotografi och skulptur till arkitektur och kuratoriella arbeten. Ständigt närvarande är den politiska spetsen och den konstnärliga praktiken blir till ett förändringens instrument genom hans aktiva utställningsarbete samt genom hans digitala verktyg och kanaler – allt för att göra skillnad och för att inge hopp och mod hos människan.

Ai Weiwei föddes i Peking 1957. Han utbildade sig vid Beijing Film Academy, Peking och vid Parsons School of Design. Ai Weiwei har ställt ut på ett stort antal museer och institutioner. Bland dessa kan nämnas HAM, Helsingfors konstmuseum, Helsingfors (2016); Royal Academy of Arts, London (2015); Martin-Gropius-Bau, Berlin (2014); Indianapolis Museum of Art, Indianapolis (2013); Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington D.C. (2012); Taipei Fine Arts Museum, Taipei, Taiwan (2011); Tate Modern, London (2010) och vid Haus der Kunst, München (2009). Ai Weiwei har tilldelats många priser och utmärkelser, däribland Václav Havel Prize for Creative Dissent, Human Rights Foundation, New York (2012).

31 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *