Jonas Dahlberg som skapat Memory wound – en värdig pristagare av DN:s kulturpris

Skribent:

Foto: Hans Fridén

Jonas Dahlberg är årets Kulturpristagare

Jonas Dahlberg har under måndagskvällen den 30 januari 2017 mottagit DN:s Kulturpris. Han fick priset för sitt verk ”Memory wound”, ett verk som hedrar terrorns offer på Utøya, berättar ett pressmeddelande.

Kulturbloggen gratulerar valet av pristagare som var ett bra val, fast i hård konkurrens med andra mycket duktiga konstnärer av olika slag.

Ur ett pressmeddelande:
Det blev konstnären Jonas Dahlberg som tog hem årets Kulturpris i hård konkurrens med kulturprofiler från andra genrer som film, litteratur, musik och scenkonst. Jonas Dahlbergs ”Memory wound” vid Utøya i Norge är både hjärtskärande vackert och intellektuellt sofistikerat. Trots att verket ännu inte finns i sinnevärlden talar det ett budskap om försoning, vilket känns viktigare än någonsin i en tid med populism och högerextremism. Jonas Dahlberg fick under kvällen ta emot Eva Langes staty ”Lilla regnet”, samt en prischeck på 50 000 kronor.

Nomineringen löd: Med det stiliga snittet ”Memory wound” har Jonas Dahlberg skapat en vacker och värdig minnesplats, som på djupet hedrar terrorns offer. I förslaget till detta ”minnessår” går man genom naturen och in i seendets inre rum, för att minnas, möta och bearbeta allas vår sorg och smärta.

– Det finns fortfarande en möjlighet att ”Memory wound” vid Utøya blir av, trots de få grannarnas protester. DN:s kulturpris delas ut på strikt konstnärliga grunder – men om årets pris kan bidra till stöd för Dahlbergs enastående projekt är det enbart positivt, säger DN:s kulturchef Björn Wiman.

31 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *