Soulfully Yours – Anders Bergcrantz

Skribent:

Artist: Anders Bergcrantz
Titel: Soulfylly Yours
Betyg: 4

 Foto Goran James Djordjevic

Under en tioårsperiod lyssnade jag på Anders Bergcrantz relativt regelbundet. Live i Tolvan Big Band, med eget hardbopband i kanonkonsert på Nefertiti och omgiven av amerikanska storfräsare på Pustervik. Av album har jag förutom några vinyl med Tolvan, härliga Gyllene Skivan Skivan – vinnaren In This Together.  I somras, tjugo år senare, fick jag tillfälle att åter knyta an till stjärntrumpetaren, när han i Ljungskile ingick i dottern Iris Bergcrantz grupp ( beröm utdeladet i Orkesterjournalen). I samband med  konserten fick jag  tillgång till hustrun Anna Lena Laurins orkestersvit The Painter, vars strålande solist är just Anders.  Naturligtvis bidrar familjens medlemmar på olika sätt i tillkomsten av denna CD.

Vad beträffar musikaliska färdigheter är Soulfully Yours definitivt en fullpoängare.  55-åringen har handplockat förnämliga medarbetare till varje spår. Välkända namn som Anders ”Chico”  Lindvall på gitarr , trumslagaren PA Tollbom och den i Danmark verksamme tenoristen Tomas Franck, varvas med lika etablerade musiker i form av basisten Lasse Lundström, Robert Tjäderkvist på Rhodes och cymbalkungen Niclas Campagnol. Elbasisten Mats Ingvarsson (Sofi Hellborg med flera) var för mig ett nytt fynd. För att ytterligare påvisa Bergcrantz status, måste infogas att Victor Lewis och Stefan Bellnäs utgör komp på betagande balladen It Freezes Now. Lewis har jag sett tillsammans med Stan Getz(!)  på Skeppsholmen, medan ”Bella” spelat med alla av dignitet på Västkusten.  Somliga sättningar är akustiska, andra formade kring elförstärkta instrument.

Tillhör de som brukar föredra sammanhållna album. De sju kompositionerna  erbjuder en varierad kompott av stilar, något som belackare skulle kunna rubricera som spretigt.  Man öppnar med stökig fusion i ett febrigt tempo, influerad av Miles ganska konturlösa 70-tal i skarven Bitches Brew och On The Corner.  Ekvilibristik så det förslår! I slutfasen nås motsatt sida, U-sväng görs till Sergio Mendes smeksamma brasilianska landskap, inte minst tack vare en månghövdad kör. Avslutande Resistance är inte heller  lättsmält. Associerar till Randy Brecker / Bob Berg´s urladdning på North Sea Jazz festival 1990. Här sker något liknande, när Franck och Bergcrantz styr  ut mot den  spräckliga kanten. Mycket skickligt, men inte hela vägen min kopp te. Ett eggande stycke, österländskt influerat, är döpt till Saraswati. Vad vi får är lekfullt experimenterande med elektronik.  Distinkt trumpet vävs sinnrikt samman med döttrarna Rebecca och Iris modulerade röster jämte diverse karaktäristiska slagverk.

Hög densitet kännetecknar skivan, liksom otroligt snyggt ljud. Fler andningshål skulle kunna efterlysas. Å andra sidan, varför anmärka på internationellt högklassig musik, som emellanåt går på tvärs i mellanmjölkens  land? Den Malmöbaserade mannen har ofta varit  mycket högt rankad på globala listor i kategorin trumpet / flygelhorn, blev återigen  en realitet nyligen. En  fantastisk bedrift! Då är ändå Sverige väl försett med mästerliga  trumpetare. Anders signum: en fusion av teknisk briljans och emotionellt uttryck.   Samtidigt som utmaningar gärna bejakas, återvänder instrumentalisten ständigt till  aptitligt svängiga melodier.  Ska betonas att skivan präglas av stora skönhetsvärden.

Flera solistinsatser är värda extra uppmärksamhet. Vill puffa för unge  Linus Olsson på elgitarr (ytterligare ett fynd), Johan Birgersson på tablas, ”Chico” Lindvall  och veteranen Tomas Franck i  Mr.B.F. Dessa och resten av de eminenta musikerna vistas ledigt i den bländande blåsarens tonala landskap, det som med osviklig precision skapats av den på omslaget bortblickande mannen. På två spår använder han effektfullt en Conn multi vider.   Några av  inspirationskällorna är Freddie Hubbard, Woody Shaw och förstås Miles Davis. En slutsats efter att noga ha studerat mitt recensionsex, är att hans kapacitet är på likvärdig nivå.  Onekligen refererar jag ofta till magikern Miles när jag mycket stimulerad tar emot utsträckta glödande fraser från en skåning med stark integritet och gedigen internationell karriär.

Den sköna sången It Freezes Now är skriven av Anna-Lena Laurin Bergcrantz, framförs med vokal ackuratess av systrarna Rebecca och Iris Bergcrantz  Övriga titlar har Anders som upphovsman. Utan att ha originalitet som främsta kännetecken, låter mycket av materialet väldigt bra. Finns åtskilliga kompositioner vars sprakande energi och glimrande struktur ger lyckorus, vilket alstrar en lust till att få höra låtarna live.. Om jag inskränker mig till att välja två absoluta höjdpunkter, blir det Mr. B.F jämte Oliphant (finns bara på CD-utgåvan).  Det första exemplet  ypperlig bebop av tidlöst internationellt snitt.  Den andra ”slagdängan” en  stark blues med Porgy and Bess – stuk.

Således ett mäktigt, mycket genomarbetat album med brett anslag. För att tillgodogöra sig alla 47 minuter krävs viss övning och öppenhet ( efter många genomlyssningar riktigt nära högsta betyg) .  Anders Bergcrantz bevisar ånyo att han är en obändig kraft som glimrande hanterar sina blåsinstrument. Lyckligtvis uppstår något mer än uppvisning.  Elegans och kunnande, skiftande puls och cool attityd  utmärker nya skivan  Tillsammans med sitt besjälade team har initiativtagaren verkligen lyckats sammanställa ljuv musik.

 

 

 

 

 

1 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *