Bokrecension: Argonauterna av Maggie Nelson – en högst unik memoar

Argonauterna
Författare Maggie Nelson
Utgiven: 2016-11
Översättare: Karin Lindeqvist
ISBN: 9789177011422
Förlag: Modernista

Vad är kärlek? Kan det vara som skeppet Argo i den grekiska mytologin som under resans gång byts ut bit för bit men ändå har samma namn och samma identitet?
Egentligen är vi väl alla skepp som Argo eller som i den här högst speciella och unika memoar argonauter.

Maggie Nelson är gift med konstnären Harry Dodge som är vad som fått namnet gender-fluid. Jag tänker inte säga att jag kan ge exakt beskrivning av vad ordet gender-fluid betyder eller står för. Förenklat kanske jag kan säga att Harry Dodge föddes som kvinna men har genomgått ett skifte till man.

Varför försöker många inom HBTQ-rörelsen leva samma liv som de heterosexuella, frågar en del av Maggie Nelsons och Harry Dodges vänner inom queer-rörelsen. Att vara queer betyder för en del inom den rörelsen att inte alls anamma de normer som det herero-sexuella samhället skapat. Varför sträva efter att få bli soldat och lära sig döda, varför sträva efter att gifta sig och leva i traditionell tvåsamhet? Det är en av många, många frågor som vi som läsare blir ställda inför i denna mycket särskilda berättelse, som är både roman, memoar och essä på samma gång.

Maggie Nelson har skrivit denna oerhört fängslande bok där hon berättar om sitt liv med Harry Dodge, om när de gifte sig, om de två barnen de har (ett gemensamt och ett som Harry Dodge har sedan en tidigare relation), om sex, om queer-rörelsen, om existentiella frågor och filosofi. Ja det som gör boken så extra unik är att författaren varvar berättelser ut sitt liv och väver in i samtal om livets stora filosofiska frågor, samtal hon för med Harry Dodge, med oss som läsare och med sig själv.

Boken är inte särskilt tjock med sina 152 sidor, men då allt har sådan tyngt i sig tar det ändå tid för mig att ta mig igenom den. Jag vill läsa, försjunka in i de filosofiska resonemangen och både tänka och känna hur jag själv tolkar allt. Den väcker så många fascinerande tankar och öppnar dörrar in till andra människors tankevärld.

Ur en recension i Svenska Dagbladet:
Kan en mor vara queer, kan en mor vara sex, kan en far vara mor och måste vi välja mellan feminism och familj, mellan normupplösning och kärlek? Ja, ja, ja, nej, nej, svarar den amerikanska författaren Maggie Nelson i sin vindlande, teorispäckade, flyhänta och djupt personliga essä ”Argonauterna”. Det är omstörtande svar.

Ur en recension i Dagens Nyheter:
Själv känner jag redan här, tre sidor in i boken, stor ömhet och respekt för författaren, som blir ett (villigt och ordrikt) offer för sin egen sexuella njutning, och som försöker hantera sin ”vilda sårbarhet” genom att citera Barthes.
”Argonauterna” är en berättelse om älskande människor, och i så många gestalter.
Inte bara berättas det om kärleken mellan Maggie och Harry, utan också om vuxna barn som älskar sina döende föräldrar, om styvmödrars och mödrars kärlek till barnen.

23 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *