Glada änkan med Henrik Dorsin på Kungliga Operan hyllas

Skribent:

När Glada änkan nu haft premiär på den Kungliga Operan har uppsättningen fått ovanligt mycket förhandsbevakning och bland annat Dagens Nyheter rapporterade några dagar före premiären (som var den 21 januari 2017):
När ”Glada änkan” får premiär på Kungliga Operan på lördag kan operachefen Birgitta Svendén utan överdrift säga: ”Äntligen!”. Inte för att den gamla dammiga operetten är tillbaka utan för att humorn samtidigt gör sitt intåg.

Ja det är mer än så. Glada änkan har fått ny text av en av de svenska största komikerna, Henrik Dorsin, som dessutom själv är med på scen i en stor roll.

Kulturbloggens planering hade en recension från premiären, men tyvärr blev vår recensent sjuk och missade premiären. Men en sådan stor händelse inom operavärlden går inte att förbigå. Speciellt inte när det verkar som att denna komedins guldgosse Henrik Dorsin än en gång står för en stor succé. Briljant ”Glada änkan” av Dorsin skriver Aftonbladets recensent som ger föreställningen betyg 5. Jens Peterson skriver:
Vad är det här?
Operett? Musikteater? Fars? Vi är på vår kungligaste opera – men opera är det inte.
Äh, strunta i etiketter. ”Glada änkan” är utomordentligt underhållande och gapskrattsrolig. För alla.

Bo Löfvendahl i Svenska Dagbladet har också fallit för föreställningen och skriver:
Obetalbar satir över modern operaregi

Den hittills enda mer kritiska recension vi hittar är av Per Feltzin på Sverige Radio:
Oavsett om man tycker att det är roligt så är det svårt att bryr sig om vad som sker på scenen. Det är som två olika uppsättningar där berättelsen och musiken, hur bra den än görs, för det görs den, tramsas bort. Men leendet, ja, det finns ofta nog.

22 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *