Filmrecension: La La Land – en hyllning till kulturen, till filmkonsten och jazzmusiken

La La Land
Betyg 5
Svensk biopremiär 27 januari 2017

”La La Land” är en helt underbar film, mästerligt skapad in i minsta detalj. Berättelsen är ganska enkel men är i all sin enkelhet en fantastisk hyllning till konsten, till kulturen, till film, till dans, till musik och i synnerhet jazzmusiken. Det är en hyllning till alla de människor som orkar satsa på att ge sitt liv åt kulturens alla konstarter.

”La La Land” slog rekord genom att vinna ju Golden Globe-statyetter bland annat för Bästa film, Bästa regi, Bästa manliga och kvinnliga huvudroll och Bästa originalsång. Tidigare har filmen vunnit åtta Critics Choice Awards och New York Film Critics Circle Award för Bästa film. Jag tror vi lugnt kan räkna med att filmen kommer att sopa mattan med många filmer på Oscarsgalan.

Handlingen kretsar kring två unga människor med stora drömmar, jazzpianisten Sebastian och den aspirerande skådespelerskan. De bor båda i Los Angeles. Mia har fått jobb som barrista på en kaffebar inne i filmbolaget Warner Bros område. Hon försörjer på det jobbet medan hon går på audition efter audition för att försöka få skådespelarjobb. Sebastian älskar jazzmusik och vill starta en jazzklubb, men han har inte pengar nog och måste försörja sig som pianist på restauranger där han tvingas spela typisk hissmusik.

De träffas och blir förälskade. Första halvan av filmen var ofantligt snygg med bra musik, välgjorda dansscener – men jag trodde att det var en sådan där film som det gjorts alldeles för många av, en sådan film som går ut på att om du kämpar tillräckligt kommer du att förverkliga din dröm. Ni vet: den amerikanska drömmen.

Det är inte en sådan film. Det är en film där handlingen egentligen inte är det viktigaste utan istället är det en hyllning till fantasin, till kulturen, till konsten, till musiken …

Scenerna när Sebastian och Mia träffas och kärleken börjar slå till är i sig hyllningar till kulturen. De binds samman genom film och musik och teater.

Behöver jag ens nämna att skådespelarna, Ryan Gosling som Sebastian och Emma Stone som Mia är strålande skickliga i sina roller.

Filmbolaget beskriver filmen så här:
LA LA LAND” är en sprudlande musikalisk romcom skriven och regisserad av Damien Chazalle. Filmen berättar historien om Mia (Emma Stone), en aspirerande skådespelerska och Sebastian (Ryan Gosling) en dedikerad men desillusionerad jazzmusiker. De två blir förälskade och tillsammans ger de sig ut i drömmarnas stad Los Angeles, från mörka svettiga jazzklubbar till stadens upplysta boulevarder för att utforska glädjen och smärtan som kommer med att följa sin passion.

J.K. Simmons återförenas med regissören Damien Chazelle efter kritikersuccén ”Whiplash”. I övriga roller ser vi bland andra filmdebuterande John Legend, Jessica Rothe, Sonoya Mizuno och Callie Hernandez. Legend har också specialskrivit en sång till filmen.

Det är helt enkelt en film att bli helt betagen av, den ger oss allt det som gör att vi älskar film och musik – och det är dessutom roligt att få uppleva en filmmusikal som kommer att bli en klassiker. Flera av sångerna är odödliga – de är vackra och kommer att klinga länge.

18 januari, 2017

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Magnus skriver:

    Tack för bra recension. Den här måste ju bara ses.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *