Här är artisterna som uppträder på Manifestgalan den 10 februari – och lyssna på alla nominerade

Skribent:


Årets upplaga av Manifestgalan äger rum den 10 februari på Nalen i Stockholm. Manifestgalan är musikgalan som premierar musiker och artister på oberoende skivbolag och i år delas pris ut i totalt 21 olika kategorier. Galan genomförs i år för femtonde året i rad, är öppen för allmänheten och kommer som vanligt vara fylld av spännande liveframträdanden.

Här är de artister som framträder under och efter Manifestgalan 2017:

Live under galan:
Erik Lundin
Iiris Viljanen
Slowgold

Live efter galan:
LASH
Sara Parkman
Solen

Mer info om samtliga akter:

Erik Lundin
Erik Lundins berättelser tar oss in i härvan av identitet, ekonomi, kamp och strävan i en ung svart mans liv i samtidens Sverige. EPn ”Suedi” som bland annat innehåller den omtalade singeln ”Annie Lööf” släpptes i november 2015 och har hyllats av kritiker och lyssnare. 2016 fick Lundin priset för ”Årets Hip Hop/Soul” på P3 Guld och Grammis för ”Årets Textförfattare” och ”Årets Hip Hop/Soul” och nyligen tog han emot priset som ”Årets Textförfattare” på Musikförläggarnas Pris. I november 2016 släpptes uppföljaren till ”Suedi”, EP:n ”Välkommen Hem”, som precis som föregångaren är producerad av Mats Norman. Med ett aningen mörkare sound fortsätter Erik Lundin att skildra historier som om det vore noveller.

Iiris Viljanen
Iiris Viljanen är en av de mest kritikerrosade popartisterna i Sverige just nu. Efter att ha släppt sitt hyllade album Mercedes har hon under hösten gästat Emil Jensens föreställningsturné Flyktpotatis och ackompanjerat Uje Brandelius på hans hyllade föreställning Spring Uje Spring.
Viljanen var tidigare ena halvan av hyllade indieduon Vasas flora och fauna. Under det senaste året har den 28-åriga finlandssvenskan blommat ut som soloartist med ett tonläge som är lika lågmält som explosivt. Hon inledde sin solokarriär 2015 med några få utsålda spelningar i litet format. Därefter släppte hon singeln ”Årstavikens strand”. Låten är popbetonad rap på finlandssvenska med poesi i världsklass och hyllades av såväl skribenter som lyssnare. Den instrumentala pianoskivan ”Kiss Me, Stupid & 7 More Solo Piano Pieces” följde i våras och nådde ut med sin känsliga ljudbild och minimalism. I oktober 2016 kom så debutalbumet ”Mercedes” på Iiris egna skivbolag Voi Elämä! En skiva med en popfantasi och ett socialrealistiskt berättande som landet saknat och som mottagits varmt av kritikerna.

Slowgold
Slowgold är Amanda Wernes musikaliska alias. Hon skapar tidlösa, poetiska historier som bärs fram genom drömsk prärierock. En recensent beskrev musiken som ”att falla handlöst med vetskapen om att landa mjukt”. Under 2015 släppte Slowgold albumen Stjärnfall och Glömska. Båda albumen hyllades unisont av såväl svensk som utländsk press. Du har efter det sett och hört henne i alla möjliga sammanhang. Hon prydde omslaget till Sonic Magazines stora Göteborgsnummer där det även fanns en lång intervju med henne. Hon sjöng på flera låtar på Freddie Wadlings sista skiva och live fanns hon samt Johannes och Erik som utgör liveversionen av Slowgold med som kompband.

LASH
Sabina och Anfa Lashari är systrarna som med synkroniserat rapflow dekonstruerar hiphop för att skapa sin egen plats. Som duon LASH hittar de sin konstnärliga röst i ett hiphopklimat som tills för bara några år sedan förnekade det som var icke-norm, icke-man och icke-straight.
Deras uppväxt präglades av drogmissbruk, kriminalitet, hemlöshet och en upprorisk familj på randen till kollaps. Men samtidigt fick de uppleva systerskapets oändliga styrka. Burna av varandra överlevde de uppväxten. Under tiden började de använda rappen som poetisk terapi; ett sätt att badda såren och samtidigt göra dem till en konstform. LASH musik är en stridsförklaring. Inte bara mot invanda könsnormer, utan mot hela den heterosexuella spelplanen och samhället som sådant. Men trots hettan, insprängd i ett genreöverskridande beatuniversum av såväl afrobeat som gangstarap, förlorar texterna aldrig i solidaritet.

Sara Parkman
Sara har varit verksam som musiker i flera år och är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon är även journalist, skribent, musiker och aktivist och har arbetat med artister som Silvana Imam och Seinabo Sey. Hon har skapat musikradio till Sveriges Radio, kulat på Moderna Muséet, varit spelman på bland annat Sápmi Pride, Bingsjöstämman, Cinema Queer och Dramaten. 2010 var hon med och startade nätverket Folkmusiker Mot Rasism och har spelat fiol och druckit kaffe vid allehanda köksbord runt om i hela landet. Förra året var hon på turné med Riksteatern i samband med pjäsen Fäboland.
I höstas släppte Sara Parkman sitt debutalbum Skog. Sedan dess har hon medverkat i Musikhjälpen och Kulturnyheterna, fått magnifik respons och ständigt varit i gapet.

Solen
Solen är ett vanligt band. Bildat i en helt vanlig stad. Solen tampas med vanliga problem. Tycker borta är bra men att hemma är bäst. Att fredagar är härliga och söndagar väldigt jobbiga. Solen skriver vanliga låtar. Drömmer vanliga drömmar. Ibland blir Solen för full och somnar på bussen hem kl 23. Oftast dricker dock Solen efter sin förmåga och kommer hem vanlig tid. Med tanke på denna övergripande karaktärslöshet och fullkomliga allmängiltighet är det lätt att fråga sig varför Solen ens finns. Solen har nu funnits i över fem år och är nu dessutom på väg att släppa sitt tredje album. Behövs det verkligen en till skiva av Solen? Förmodligen inte men det spelar ingen roll för skivan kommer släppas ändå. Och om skivan ändå släpps är det lika bra att lyssna för annars vore det slöseri vilket Solen precis som alla andra tycker är onödigt och ansvarslöst. Vem vet. Kanske fyller ändå Solen någon slags funktion. Ibland spelar Solen live och då får folk en bra ursäkt till att dricka öl. Solen ger ibland ut LP-skivor som vissa tycker om att samla på. Och visst händer det att Solens medlemmar ibland får tillfälle att känna sig lite speciella. Kanske är det gott nog.

Lyssna på samtliga nominerade här:

18 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *