Rekordstort antal nordiska akter på årets SXSW – bl.a. svenska Albin Lee Meldau, Kite och Skott

Skribent:

Amerikanska festivalen och musikkonferensen SXSW Music adderar fler akter till årets lineup och det står nu klart att det kommer att bli ett rekordstort antal nordiska akter på årets upplaga. Sedan tidigare är bl.a. Anna von Hausswolff, Simian Ghost och Agnes Obel klara för SXSW 2017, och nu adderas 15 nya nordiska akter – bl.a. svenska Kite och stjärnskotten Albin Lee Meldau och Skott samt norska indierockbandet kakkmaddafakka. Med dessa nya adderingar bjuder lineupen på hela 30 nordiska akter. Fler akter tillkommer i nästa släpp.

Ett pressmeddelande:
Mouthe (Göteborg)
Kite (Stockholm)
Skott (Stockholm)
Albin Lee Meldau (Göteborg)
Tuvaband (Oslo)
Coucheron (Sandvika)
Sturle Dagsland (Stavanger)
Slick Shoota (Oslo)
Darling West (Oslo)
Ask Carol (Oslo)
Farida (Gjøvik)
KREAM (Bergen)
WNDR (Oslo)
kakkmaddafakka (Bergen)
Milkywhale (Reykjavik)

Sedan tidigare är också följande akter klara:
Anna von Hausswolff (Göteborg)
Saint (Malmö)
Baskery (Stockholm)
Simian Ghost (Stockholm)
Chain Wallet (Bergen)
Lovespeake (Oslo)
Dark Times (Oslo)
SLØTFACE (Oslo)
Alma (Helsingfors)
Satellite Stories (Oulu)
CHINAH (Köpenhamn)
Rain brother (Köpenhamn)
Small Time Giants (Grönland/Köpenhamn)
Agnes Obel (Köpenhamn)
Uyarakq (Nuuk)

Grundarna bakom initiativet Sweden at SXSW, som de senaste tre åren promotat svenska akter på den legendariska amerikanska musikkonferensen och festivalen SXSW, breddar sitt arbete inför 2017 års upplaga. Tillsammans med bl.a. NAPA – Nordens Institut på Grönland – formas det nya initiativet Nordic Music at SXSW.

”SXSW (South by Southwest) är världens största konferens i sitt slag. Att som musikakt sticka ut och uppmärksammas av publik och branschfolk kräver noga förberedelser och ett tydligt syfte. Det finns ett stort internationellt intresse kring många nya musikakter från Sverige, vilket vi upplevt de senaste tre åren med Sweden at SXSW. Nu är det dags att även rikta strålkastarna mot musik från övriga nordiska länder – Finland, Norge, Danmark, Island, Färöarna och Grönland”, säger Holger Carlsson, Little W Productions och en av initiativtagarna.

I samband med det första artistsläppet inför 2017 års upplaga sade Stacey Wilhelm, Senior Manager, SXSW Music Festival, så här:
”Over the years, the Nordic countries have proven a much anticipated contribution to SXSW with many noteworthy, up-and-coming and established artists attending. We are excited to again host a variety of buzz acts and new discoveries in March 2017. Sweden and Norway have significant representation and I’m eager for Skott, Saint, Lovespeake and Sløtface. Moreover, we predict great performances from artists elsewhere in the Nordic such as ALMA, CHINAH, Uyarakq with still more to come. SXSW is pleased that initiatives to promote the Nordic acts together will continue to increase the industry’s attention on this part of the world as a whole for producing a hotbed of fresh and interesting musical exports.”

Lanseringen av Nordic Music at SXSW har ambitionen att skapa mer synlighet för den spännande brokiga nordiska musikscenen och väcka större nyfikenhet och intresse från internationell och amerikansk musikindustri. Nordic Music at SXSW ska förse artisterna med möjligheter att bli upptäckta och utveckla deras internationella karriärer.

Mats Bjerde, direktör på NAPA (Nordens Institut på Grönland):
”Vi tycker att det känns fantastiskt att ta några första steg mot att få till en samlad, nordisk synlighet på SXSW. Det finns mängder av möjligheter i en ökad gemensam kommunikation och samverkan och vår erfarenhet är att norden som region är många gånger tydligare som avsändare ju längre bort från de enskilda länderna man kommer. Enkelt utryckt så bygger väl initiativet på förvissningen om att tillsammans är vi starkare.”

Ett av de planerade eventen kommer att äga rum tillsammans med amerikanska Flood Magazine som varje år ”tar över” Cedar Street Courtyard, en av Austins klassiska venues under SXSW. Där kommer några av de norska respektive grönländska akterna att uppträda.

11 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *