Samtal med Peter Morén inför release av nya soloalbumet ”40”

Peter Morén, sångare och gitarrist i Peter Bjorn and John är aktuell med sitt fjärde soloalbum, ”40”, som släpps 20 januari. Kulturbloggen fick tillfälle att samtala en stund med honom inför släppet av albumet.

Titeln ”40” är en siffra, samma siffra som de år han fyller i maj. Peter Bjorn and John är ett av de svenska band som är ännu större utomlands än hemma i Sverige. Bandet bildades 1999 och hade en av sina största framgångar hittills med albumet ”Writers Block” 2006 inklusive hitsingeln Young Folks. Som soloartist är Peter Morén mycket mer på svensk mark.

Fans till Peter Bjorn and John kommer säkert att gilla soloalbumet också.
För även om han jobbar väldigt annorlunda med sitt soloprojekt och har med andra musiker, finns det i sång, text och musik helt klart likheter mellan bandets skivor och soloskivorna.

”40” skiljer sig dock för Peter på flera sätt från både bandets produktioner och sina egna tidigare alster. På ”40” har han nämligen jobbat med olika sammansättningar av musiker och producenter för olika låtar.

– Ingen mer än jag själv har hört allt eller haft ansvar för helheten, berättar Peter Morén.

Peter Morén berättar att all musik han skapar startar manuellt med ett musikinstrument. Det börjar aldrig med en melodislinga i ett datorprogram.
– Jag är väl lite gammaldags på det sättet, säger han. Men det är så jag skapar.

I samband med albumsläppet ger han en konsert den 26 januari på Fasching i Stockholm där flera av musikerna från albumet är med, men övriga solospelningar kommer han att göra med en betydligt enklare uppsättning musiker.
– På det flesta spelningarna blir det bara jag, en kontrabasist och en trummis, berättar han.

Det gör att låtarna från albumet kommer att få en annan utformning live.
– Jag gillar att det är skillnad mellan album och konserter. Live är det mäktigt när det inte är så perfekt och producerat.
Det är något kittlande med tystnaden, dynamiken och luckorna, säger han. Fast, lägger han till: vi kan få till fullt ös med bara några få instrument också.

Att han turnerar i Sverige med sitt soloprojekt är en stor skillnad mot när han spelar med Peter Bjorn and John.
– Men bandet är vi nog 90 procent utomlands, berättar han.

Men med soloprojektet håller han sig just nu mest i Sverige.
– Jag har ingen stor karriärplan för mig själv som soloartist, jag är bara glad att jag har chansen att göra detta. Jag har ett stort behov av att uttrycka mig på det här sättet också.

På pressmaterial för kommande skivan berättar han om några av spåren:

Omslag på albumet

På två spår samarbetar Peter med hyllade Zacke och producenten Mördar-Anders från Movitz. Redan 2013 gjorde dom låten ”Utomlands” ihop. ”Peter gör bara rapmusik tillsammans med Kanye West eller Norrbotten-hiphopparna”, säger Zacke själv. Övriga producentpartners på skivan är Magnus Frykberg, Daniel Bengtsson och gamla parhästen Tobias Fröberg. Tillsammans bildar deras olika stilar en slags mixtape av live-tagningar och mer programmerade låtar men alltid med Peters melodier, spel, sång och text som en röd tråd. Andra musiker och sångare som medverkar är bl.a. Lars Skoglund, Ola Hultgren, Goran Kajfes, Per ”Ruskträsk”, Anna Dager, Hanna Ekström, Melinda och André de Lange.

Ett flertal spår har kommit till på oväntade sätt, till exempel skrevs ett par låtar ursprungligen för Thorsten Flink, Magnus Carlson (Weeping Willows) och Alina Devecerski.

På skivan finns två covers. Tidigare har Peter gjort svenska versioner av favoritlåtar med Everly Brothers och Smokey Robinson. Nu väljer han istället att hylla för honom viktiga låtskrivare som redan sjunger på svenska. Den mest oväntade är kanske Robert Broberg. Hans mer okända, mörka och sökande 1970- och tidiga 1980-talsalbum har betytt mycket för Peter. Han har valt att göra ett medley på två låtar från albumet ”Vem är det som bromsar” från 1974.

Den andra är en väldigt känd och redan många gånger tolkad klassiker av Olle Adolphsson inspelad till Abba The Museums öppning där Peter medverkade. ”Sen kändes det helt enkelt som att den passade perfekt in på skivan, både textmässigt och i prodden, så den fick vara med.”

Peter Morén om albumtiteln:
– Jag skämtade först om att jag skulle kalla skivan ’40-åringen’ eller ’40-årskrisen’. Jag fyllde 40 i år nämligen. Och en del av texterna, även om de förhoppningsvis är hyfsat allmängiltiga, kanske behandlar tvivel och frågor en ofta brottas med mitt i livet. Men jag såg egentligen aldrig de där titlarna som faktiska utmanare. Så kom jag ihåg att Adele kallar sina skivor för ’19’, ’21’, ’25’, antagligen som en markör för sin ålder då hon spelade in dem. I den andan tänkte jag minnas var jag stod i livet när jag spelade in det här.

Lite fakta om Peter Morén:
Som soloartist har Morén före kommande albumet ”40” släppt tre album: The Last Tycoon (2008), den svenskspråkiga I spåren av tåren (2010) samt ”Pyramiden” (2012). På skivan ”I spåren av tåren” (2010) producerad av Tobias Fröberg medverkar bland andra Markus Krunegård och Lars Skoglund från Laakso.

Peter Morén är medgrundare till skivbolaget Ingrid.

11 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *