Missa inte Gatans kör – en serie på SVT där hemlösa får sjunga tillsammans med operasångaren Rickard Söderberg

Skribent:

Operasångaren Rickard Söderberg är en av de svenska artister som tydligt offentligt tagit ställning för ett samhälle med jämlikhet, öppenhet och omsorg om varandra. Nu har han varit med och byggt upp en kör där hemlösa får vara med och känna glädje och gemenskap. Den 11 januari 2017 har dokumentärserien Gatans kör premiär på SVT.

Ett pressmeddelande berättar:
I dokumentärserien Gatans kör får vi följa med när operasångaren Rickard Söderberg bygger upp en kör bestående av människor som lever sin vardag under tuffa förhållanden, som exempelvis hemlöshet. Det blir en musikalisk resa i sex avsnitt där vi får se en svår tillvaro fyllas av en stunds glädje och gemenskap. Vi möter människorna bakom statistiken och får ta del av deras berättelser.

Hemlöshet i Sverige är ett växande problem. Omkring 34 000 svenskar saknar den grundläggande trygghet som ett eget hem oftast innebär. Bakom statistiken finns människor med olika historier och anledningar att de inte har tak över huvudet. Många av dessa individer har behov av gemenskap.

Operasångaren Rickard Söderberg har som uppgift att starta en kör. En kör där personer som befinner sig i en svår situation i vardagen kan få möjlighet att träffas, sjunga och ha en trevlig stund tillsammans. För att hitta rekryter söker han upp en frivilligorganisation som engagerar sig för hemlösa i Stockholm. Förhoppningen är att kören kan göra skillnad för några och skänka en stund av glädje i en annars tuff tillvaro.

– I programserien får vi följa Rickards arbete med allt ifrån att hitta de medverkande körmedlemmarna till att drilla dem i olika enklare körverk. Serien är lika mycket en musikalisk resa som en skildring av körmedlemmarnas personliga utveckling under de veckor han jobbar med kören, säger Micael Lekberg, programchef på SVT.

Gatans kör är nominerade till Faktumgalan i kategorin Årets musik för alla. Faktumgalan är Götalands gatutidning Faktums prisutdelning där insatser mot hemlöshet och socialt utanförskap premieras. 22 februari avgörs den i Göteborg.

10 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *