Rekordmånga stayetter till ”La La Land” på Golden Globe-galan

Ryan Gosling och Emma Stone – La La Land

”La La Land” slog rekord Golden Globen-gala natten till den 9 januari då musikalfilmen vann inte mindre än sju priser, bland annat för Bästa film, Bästa regi och Bästa manliga och kvinnliga huvudroll. Filmen hade sju nomineringar och vann alla och slog därmed nytt rekord. Rekord blev det också för antal priser där tidigare rekord på sex statyetter hölls av ”Gökboet” och ”Midnight Express”.

Golden Globe Award är prestigefyllda amerikanska priser för biofilmer och tv-program som delas ut varje år och bakom utdelningen står sedan 1944 av Hollywood Foreign Press Association. Från och med 2005 är det 86 internationella journalister som jobbar i Hollywood som bestämmer vilka som ska få priserna. Efter Oscar (för biofilmer) och Emmy (för tv-program) är Golden Globe den viktigaste uppskattningen för arbete inom nöjesbranschen. Den brukar också ses som en fingervisning för hur det ska gå på Oscarsgalan och Emmygalan.

”LA LA LAND” vann i kategorierna:
Bästa film musikal/komedi
Bästa regissör – Damien Chazelle
Bästa kvinnliga skådespelerska – Emma Stone
Bästa manliga skådespelare – Ryan Gosling
Bästa filmmanus – Damien Chazelle
Bästa originalmusik
Bästa originalsång «City of Stars»

Tidigare har filmen vunnit åtta Critics Choice Awards och New York Film Critics Circle Award för Bästa film. Amelia ger filmen högsta betyg och skriver ”När allt man nånsin älskat med film och Hollywood och showbiz utkristalliserar sig under två magiska timmar. Se!” Både M Magasin och Moviezine ger filmen fyra av fem i betyg. Moviezine skriver ”En helt unik filmupplevelse för att sinnen. I la la loved it!”. Filmen är nu en av favoriterna inför Oscar-galan.

”LA LA LAND” är en sprudlande musikalisk romcom skriven och regisserad av Damien Chazalle. Filmen berättar historien om Mia (Emma Stone), en aspirerande skådespelerska och Sebastian (Ryan Gosling) en dedikerad men desillusionerad jazzmusiker. De två blir förälskade och tillsammans ger de sig ut i drömmarnas stad Los Angeles, från mörka svettiga jazzklubbar till stadens upplysta boulevarder för att utforska glädjen och smärtan som kommer med att följa sin passion.

J.K. Simmons återförenas med regissören Damien Chazelle efter kritikersuccén ”Whiplash”. I övriga roller ser vi bland andra filmdebuterande John Legend, Jessica Rothe, Sonoya Mizuno och Callie Hernandez. Legend har också specialskrivit en sång till filmen.

”LA LA LAND” har biopremiär över hela landet den 27 januari.

På tv-sidan härskade den brittiska Netflix-serien ”The Crown” om Drottning Elizabeth II framför konkurrenter som fantasysuccén ”Game of thrones”, robotwestern ”Westworld”, sci-fi-serien ”Stranger things” och familjedramat ”This is us”. Claire Foy fick också pris för sitt hyllade porträtt av den sittande brittiska regenten. Susanne Biers Le Carré-serie ”The night manager” vann tre globar för skådespelarinsatser av Tom Hiddleston, Olivia Colman och Hugh Laurie.

Några av vinnarna
Bästa film, drama: ”Moonlight”
Bästa film, komedi/musikal: ”La la land”
Bästa dramaserie: ”The crown”
Bästa manliga huvudroll, drama: Casey Affleck, ”Manchester by the sea”
Bästa kvinnliga huvudroll, drama: Isabelle Huppert, ”Elle”
Bästa manliga huvudroll, musikal/komedi: Ryan Gosling, ”La la land”
Bästa kvinnliga huvudroll, musikal/komedi: Emma Stone, ”La la land”
Bästa icke engelskspråkiga film: ”Elle” (Frankrike)

9 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *