Bokrecension: Kall, kall jord av Adrian McKinty

Kall, kall jord
Författare: Adrian McKinty
Bokförlag: Modernista
Utgiven på svenska: 2016-11
Översättare: Nils Larsson
ISBN: 9789177011415 Förlag:
Serie: Sean Duffy (del 1)

En tung kriminalroman som utspelar sig 1981 på Nordirland vid tiden för den stora hungerstrejken då fängslade medlemmar av IRA hungrade till döds och en stenhård Margareth Thatcher var brittisk premiärminister och bilbomber och kravaller var vardagsmat för invånarna på Nordirland.

Sean Duffy är en ung kriminalinspektör och katolik men bor i ett protestantiskt område på Nordirland. Året är 1981 och det är inte lätt att vara katolik i poliskåren vid den tiden och inte lätt att bo i ett protestantiskt område heller. Han jobbar i staden Carrickfergus och leder utredningen av morden av två homosexuella män, ett fall som inte intresserad medier särskilt eftersom homosexualitet är ett brott vid den tiden och medierna är främst intresserade av hungerstrejkerna och kravallerna plus det brittiska prinsbröllopet (prins Charles ska gifta sig med Diana).

Den här romanen gjorde starkt intryck på mig av flera skäl. Adrian McKinty har ett starkt och konkret språk och sätt att beskriva miljö, händelser och människor så det riktigt känns att jag är där även om han inte slösar med beskrivningar utan istället är väldigt träffsäker.

Flera av mina bästa vänner är från Nordirland och var unga under just den här tiden. Det kändes som att få veta mer om dem och deras uppväxt. Adrian McKinty beskriver miljöerna så klockrent och då menar jag inte bara hus och natur utan hur situationen var då, vid den tiden, med hatet mellan olika grupper och hur poliser måste som rutin kontrollera sina bilar varje gång de satte i dem för risken för bilbomber fanns där hela tiden.

McKinty får också på ett naturligt sätt in musiken för den tiden och kläder och människors sätt att tala och tänka. Det är rätt skrämmande också hur stort hatet mot bögar var i många grupper.

Adrian McKinty är född och uppvuxen i Carrickfergus och det märks tydligt att han kan området. Numer bor han i Australien. Kall, kall jord är den första boken i serien om Sean Duffy. Jag ser fram emot att läsa övriga. Alla originaltitlar i serien är förresten lånade från låtar av Tom Waits.

Här hittar du Adrian McKintys blogg

8 januari, 2017

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Bloggat om boken har Kulturbloggen […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *