TV-serier att se fram emot under januari

Tv-serier har fått en helt annan klang än förr. Det skapas idag många tv-serier av hög kvalitet, både dramaturgiskt och skådespelarmässigt. Ett skäl är tillgängligheten, att det finns många sätt för tittarna att hitta till serier. Streamingtjänster och Play-tjänster som gör att nutidsmänniskan inte behöver passa en särskild tid i veckan då ett nytt avsnitt sänds. Flera tjänster gör hela serier med alla dess avsnitt tillgängliga samtidigt också, vilket ännu mer ökar publikens valmöjligheter. Detta påverkar också skaparprocessen. Det är inte längre nödvändigt att ha en så kallad cliffhanger i slutet av varje avsnitt för att locka tittarna till nästa avsnitt. Serieformatet ger också skickliga manusförfattare och regissörer ett verktyg för att kunna fördjupa berättelserna och skildringarna av karaktärer.

För oss som bor i ett kallt och mörkt land som Sverige är det nog extra välkommet att ägna tid åt att följa serier.

Här är några serier att se fram emot de närmaste veckorna:

Sherlock med Benedict Cumberbatch kommer med sin fjärde säsong på Netflix. Premiär 2 januari.
En del kritiker har varnat för att den bryter en del med den traditionella versionen av Sherlock och Dr Watsons förhållande.
Det finns en annan version av Sherlock Holmes på Netflix: Elementary som placerar in Sherlock i vår tid.

Mozart in the Jungle är en varm dramakomedi om en excentrisk dirigent i New York som spelas med stort hjärt av Gael Garcia Bernal. Säsong tre kommer till Viaplan den 6 januari.

Skam – den hyllade och kultförklarade norska ungdomsserien finns nu med svensk text i tre säsonger på SVT Play. Säsong 3 gjordes tillgänglig med svensk text 6 januari. I centrum för tredje säsongen står Isak som blir förälskad i en snygge Even. Säsong 4 ska enligt rykten komma i höst. Vem som står i centrum då är när detta skrivs fortfarande hemligt. Men flera karaktärer växte i säsong 3 som det går väl att gissa på Vilde, Magnus eller Sana. Vi får se. Serien har visserligen unga kvinnor som målgrupp men den har något att berätta för alla, oavsett ålder. Den skildrar visserligen gymnasieungdomar och med allt som rör sig i deras värld – men den är också ett mycket fint porträtt av unga människor i västvärlden idag.

Taboo är en mörk brittisk miniserie i åtta avsnitt som utspelar sig under tidigt 1800-tal i London. Det är ett drama med mystik och spänning. Tom Hardy spelar en man som återvänder till England efter att ha varit i mer än tio år i Afrika och alla trodde att han var död. Han kommer tillbaka för att hämnas mordet på sin far. Intressant är att fyra av avsnitten har regisserats av svensken Anders Engström, som låg bakom serien Jordskott.

Valkyrien beskrivs som en serie som inspirerats av Breaking Bad och handlar om en läkare som öppnar en hemlig mottagning för kriminella för att på så sätt kunna finansiera sin frus behandling för en dödlig sjukdom. Den har premiär på tv4 den 8 januari.

Syskonen Baudelaires olycksaliga liv gjordes som långfilm men berättelsen fungerar nog mycket bättre som tv-serie där karaktärerna kan fördjupas. Säsong 1 kommer till Netflix 13 januari.

Innan vi dör är en thrillerserie om maktkamp i Stockholms undre värld med Adam Pålsson och Marie Richardsson. Den är ruggigt spännande och otäck och en riktig nagelbitare. Visas på SVT Play från 15 januari.

Claire Danes as Carrie Mathison in Homeland (Season 5, Episode 11). – Photo: Stephan Rabold/SHOWTIME – Photo ID: Homeland_511_2278.R

Homeland säsong 6 kommer på SVT 16 januari. Jag gissar att det är en av de seriestarter som väldigt många ser fram emot. Den nya säsongen utspelar sig mellan det amerikanska presidentvalet och dagen för tillträdet och handlar bland annat om Irans kärnvapenprogram.

Six är en amerikansk miniserie som visas från 19 janauri på HBO Nordic. Det är en serie som jag tror kan vara mycket intressant, dess handling påminner om några andra högkvalitativa serier om korruption inom det amerikanska militär- och maktsystemet. En amerikansk specialstyrka sänds till Afganistan för att eliminera en talibanledare men saker går inte som planerat när det visar sig att det finns amerikaner som samarbetar med terroristerna.

The Path är en intressant serie om människorna i en sekt som skildrar mekanismerna som gör att människor inte kan lämna sekter. Säsong 2 har premiär på HBO Nordic 26 januari.

The Magicians – en kanske vuxnare versionen av Harry Potter – som bygger på Lev Grossmans romaner kommer med sin andra säsong på HBO Nordic 26 januari.

Black Sails – det äventyrliga piratlivet kommer med den fjärde och avslutande säsongen på HBO Nordic 30 januari. Nu får vi följa John Silver med flera fram tills den tid då Robert Louis Stevensons roman Skattkammarön utspelar sig.

Senare i vår kommer en hel del annat av många efterlängtar som nya säsonger av Girls, Billions, The Walking Dead, Fargo, Leftovers och Game of Thrones.

8 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *