Filmrecension: Efter stormen – ett japanskt familjedrama utan dramatik

Skribent:


Efter stormen
Betyg 3
Premiär 6 januari 2017

Efter stormen är en film av Hirokazu Kore-Eda. Han har tidigare gjort bland annat :
Sådan fader sådan son, Systrarna och Barnen som inte fanns. Filmer som blivit mycket uppmärksammade både i Japan och i utlandet .

Huvudpersonen Ryota Shinoda är en frånskild oansvarig person. Han var tidigare en framgångsrik författare men det var länge sedan. Nu försörjer han sig som privatdetektiv på en byrå specialiserad på otrohetsaffärer. På grund av sitt spelande har han konstant ont om pengar och hankar sig fram. Han ligger efter med underhållet till sonen och hans familj litar inte längre på honom. Han försöker ta upp kontakten med sin son igen och en stormig natt får han chansen.

Filmen visar alla känslor som finns i en familj. Den naturliga dialogen driver historien framåt men inte mycket händer. Det gör att filmen blir lite för lång.
Det är en fin film men den kunde ha kortats ned en halvtimme. Skådespelarnas insatser gör filmen äkta och det är som att kliva in i ett japanskt familjeliv. Ett genuint vardagsliv utan de stora utspelen men där många känslor finns under ytan.

Där negativa känslor ofta uttrycks med ett leende eller en suck. I familjen finns också mycket värme och samhörighet.
Ryota (Hiroshi Abe) är en man som ofta sviker men ändå får oss att känna sympati för honom. Han är väldigt mänsklig med sina fel och brister. Han har ett känsligt samspel md sonen ( Yoshizawa Taiiyo). Modern spelas av den 73-årige Kiki Kirin som är en mycket populär skådespelerska i Japan och har varit med i otaliga filmer.

Filmens styrka är att vi får en inblick i ett annat Japan än det vi vanligen får se i media. Ett Japan utan robotar och framgångsrika businessmän. Ett Japan med vanliga människor i vardagen.

3 januari, 2017

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Magnus skriver:

    Japan är det sällan jag ser någon film från. Det här var ett bra tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *