Utställning med Jonas Bohlin inviger Formladan med katalog skriven av Lars Norén

Skribent:

Foto: John Nelander / Vandalorum

Premiärutställningen i Formladan på Vandalourm blir en solopresentation av Jonas Bohlin, en av Sveriges mest tongivande formgivare och inredningsarkitekter. Utställningen, med titeln Nio Episoder, innehåller i huvudsak nya verk. Den åtföljs av en katalog med en nyskriven text av dramatikern och poeten Lars Norén.

Ett pressmeddelande berättar:
Jonas Bohlin uppmärksammades redan tidigt 1980-tal för betongstolen Concrete som ingick i hans examensarbete vid Konstfack. Sedan dess har hans arbeten ständigt utmanat och utvecklat relationen mellan design, konsthantverk och konst. Oavsett vad han skapar – möbler, belysning, textil, glas, konstföremål, installationer eller interiörer – finns ett emotionellt innehåll sprunget ur formgivarens egna erfarenheter och liv.

”Concrete” av Jonas Bohlin
Foto: Jonas Sällberg

Som inredningsarkitekt har Bohlin ritat bl.a. restaurangerna Rolfs kök, Sturehof, Tranan, Riche, Taverna Brillo, Allmänna Galleriet, Stadshuskällaren och Luzette. Vidare har Bohlin exempelvis ritat väderskydd för Stockholms Spårvägar och byggnader som Restaurang Biskopsudden och det egna huset Ängsvillan (erhöll Rödfärgspriset 2014).

Vandalorum har en nära relation med Jonas Bohlin. Han stod för den konstnärliga kontexten vid Vandalorums första spadtag år 2000 såväl som vid plankrivningen inför utbyggnaden år 2016.

Om Jonas Bohlin
Jonas Bohlin (f. 1953, verksam i Stockholm) är arkitekt SIR/MSA med examen från Konstfack 1981. Professor vid Konstfack 2004-09. Mottagare av bl.a. Georg Jensen-priset 1988, Bruno Mathsson-priset 2014 och Guldstolen vid Arkitekturgalan 2016. Ledamot av Kungl. Konstakademien sedan 1997. Finns representerad i följande samlingar: Designmuseum Danmark, Köpenhamn; Centre Culturel Suédois, Paris; Moderna museet, Stockholm; Malmö konstmuseum, Malmö; Nationalmuseum, Stockholm; Röhsska museet, Göteborg; m.fl.

Om Vandalorums utbyggnad
Den 21 januari 2017 invigs Vandalorums nya Lada 3 och Svens Veranda samt förvandlingen av Lada 2 till Formlada. Formladan blir en utställningsplats tillägnad formen. Målet är presentera designföremål och möbelkonst med laddning och starka betydelser samt att ställa formgivarnas processer och berättande i centrum.

Ansvarig arkitekt för utbyggnaden är Magnus Silfverhielm vid AIX Arkitekter i Stockholm med utgångspunkt i Vandalorums originalkoncept av Renzo Piano Building Workshop. Utbyggnaden är finansierad av Vandalorums tre partners: Christina Hamrin, Liljedahl Group och Svenstigs, med ett kompletterande stöd från Boverket. Vandalorums utställningar och pedagogik stöds av Kulturrådet, Region Jönköpings län och Värnamo kommun.

2 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *