Zacke, Sara Parkman, Matriarkatet och Solen till Umeå Open 2017

Skribent:

Umeå Open är en av kommande års första festivaler, Umeå-festivalen pågår från 30 mars till 1 april 2017. Nyligen släpptes nyheten att Säkert! med Annika Norlin kommer till festivalen, med ett nysläppt album i bagaget. Nu har festivalen släppt fler namn: Zacke, Sara Parkman och Solen.

Pressmeddelanden från festivalen berättar om de nya bokningarna:
Luleårapparen Zacke gav sitt namn till känna på den svenska hiphop-scenen med akrobatisk tunga och personligt uttryck. Sakta men säkert etablerade han sig som en av landets bästa textförfattare. Zacke är en av få som lyckats skildra storstad kontra landsort på ett sätt som inte skriver någon på näsan, utan som berättar människors historier.

Med två album i bagaget har Zacke sparkat in dörrar och gett fingret till storstadsnormer, men även öppnat upp dörrar för andra med liknande bakgrund. På det tredje albumet, Fattigkussen, berättar Zacke sina absolut viktigaste historier hittills. Under berättelserna hittar vi ett organiskt sound, som om det blev filtrerat genom dom Norrländska skogarna. Med melodier som är som klippt och skurna för Zackes betraktande, politiska och viktiga rader.

Sara Parkman spelar soundet som Sverige behöver: den anti-nationalistiska folkmusiken att spela på klubb. Möt ett lapptäcke av poesi, grusvägar, tunga beats och vindlande fioler.

Sara Parkman tar oss på en vindlande resa längs E4 Norr, till Häggvik 265 och över Fält. Hon bjuder in oss till sin skog, där landsbygd möter stad, pop möter folkmusik och musik möter njutning, innerlighet och respekt. Hennes debutalbum som soloartist, Sara Parkmans skog, är en angelägen samling låtar. Vi får lära oss eviga sanningar som att hud är det bästa plåstret, och att det krävs fioler och råa rop för att verkligen rycka tag i känslorna.

Sara Parkman, som har sitt ursprung i Västernorrland, är folkmusiker, konstnär och aktivist. Senast vi såg henne i Umeå var det som en del av Riksteater-turnerande Fäboland, en feministisk och upplysande föreställning som gjorde upp med sunkig nationalism och historieförvanskningen att män skulle ha uppfunnit folkmusiken. Fäboland sålde slut i Umeå (och stora delar av övriga Sverige). Till dig som upptäckte Sara Parkman då vill vi bara hälsa att det finns mer att upptäcka. Ack, så mycket mer.

Matriarkatet
Matriarkatet är punkbandet från Stockholm som genom sitt flitiga spelande runt om i landet gjort sig ihågkomna som ett av Sveriges bästa liveframträdanden. Deras blodröda debutvinyl släpptes 2015 och fick namnet “Antiklimax”. Musiktidningen Gaffa gav sedan kommentaren “Matriarkatet är precis vad punken behöver, en välriktad pungspark i skrevet på allt vad etablissemang och mansvälde heter”. Tillsammans med de orden har Matriarkatet attityden om att toppa varje spelning de tar sig an.

Gävlebandet Solen gick från att vara Sveriges bästa osignade band till att vara Sveriges bästa signade band. Solen ger oss den ärliga rock vi saknat. Musiken är vacker och fylld av energi. Samtidigt präglas den också av uppgivenhet och melankoli. Vi kan alla känna smärta men Solen pratar om den. Det är vemod när den är som bäst och behövs som mest.

Albumet “Till dom som bryr sig” fick lovorden att hagla, och kritikerkåren var överens om att ett nytt Kent var fött. Senaste singeln “Miljonär” är ett smakprov från en kommande fullängdare, och vi vågar hoppas på att få höra mer nytt material under Umeå Open.

29 december, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *