Miss Fisher’s Murder Mysteries – en helt underbar tv-serie

Miss Fisher’s Murder Mysteries
Betyg 5
Tre säsonger finns på Netflix

Miss Fisher’s Murder Mysteries är en helt underbar tv-serie om en kvinnlig detektiv i Melbourne, Australien under 1920-talet. Ibland händer det, dock inte så ofta men med den här serien hände just detta: att jag blir så engagerad och uppslukad av en serie eller bok, av dess berättelse och karaktärerna att det känns som att jag är med där och när jag måste lämna serien eller lägga undan boken för jag nått dess slut: då känns det så tomt.

Tidsandan, några år efter första världskriget, är skildrat så väl när det gäller miljöer och rekvisita, kläder och bilar och musiken och hur samhället fungerade då. Phryne Fisher är en för den tiden mycket självständig kvinna, ja egentligen skulle hon betraktas som tryggt självständig också med dagens mått mätt. Hon har haft en tuff uppväxt men lyckats bli stenrik. Hon är nyfiken och orädd och bestämmer sig för att vara privatdetektiv. En kvinnlig detektiv betraktas och bemöts med stor misstro av många i den tidens samhälle. Men hon är tuff och tar för sig och lyckas lösa mordgåtor.

Phryne Fisher är en riktig tuffing. Hon kör bilar snabbt och skickligt, hon kan flyga och hon kan skjuta, som hon för övrigt helst gör med sin lilla söta guldpistol. Hon gillar snygga män och drar sig inte för att ragga upp en snygging och ta med honom hem till sovrummet för en trevlig natt. Hon är som en klassisk karlakarl under den tidsålder då männen dominerade deckarserier. Hon gör allt med stort hjärta, hon samlar några tidigare utsatta människor omkring sig i sitt fina lyxiga hus och ger dem möjlighet att växa och utvecklas. Hon är fördomsfri och kämpar för homosexuellas rätt att vara sig själva. Seriens skapare har lyckats skapa karaktärer kring Miss Fisher som det inte går att låta bli att älska: den underbara betjänten Mister Butler som visar sig ha oväntade talanger, taxiförarna Bert och Cec som är sköna socialistiska typer som är nyttiga i jakten på mördare och den unga flickan Dot som är livrädd för att svara i telefon och får växa som assistent till Miss Fisher.

Kortfattad beskrivning av Miss Fisher från wikipedia:
Phryne Fisher är en societetsdam i 1920-talets Melbourne som nyligen kommit hem igen år 1928. Hon har tidigare bland annat tjänstgjort som sjukvårdare i Första världskriget, varit krokimodell i Paris, rest jorden runt etc. Hon är uppvuxen som barn i Australien under fattiga förhållanden då hennes aristokratiska mor var gift med hennes far som var kommen från fattiga förhållanden. Efter att kriget tagit slut 1918 och alla männen på hennes mors sida av släkten dött under Första världskriget fick Phryne ärva en adelstitel, ”Hon” (honourable). Med titeln följde även en stor förmögenhet och hon har således levt ett bekymmerslöst liv i ca.10 år innan serien börjar. Hon har dock aldrig glömt sin fattiga bakgrund och sin syster som försvann när de var barn.

Genom seriens tre säsonger får vi uppleva mycket av den tidsandan som var då, i 1920-talets andra hälft. Vi får se kvinnors situation, vi får se klyftorna i samhället, vi får uppleva de övergivna gatubarnen, vi får se kampen mellan tidningar och radiostationer (radion hotar att utrota tidningar, menade en del, eftersom radion gjorde att lyssnarna hörde nyheter och inte behövde köpa tidningar, kampen mellan stumfilmen och ljudfilmen, förföljelse av kommunister och förföljelse inom kommunismen, orättvisor i rättsystemet, korrumperade makthavare och mycket annat. En del är typiskt för den tiden och det samhället, som människors sår och förluster av nära och kära efter det första världskriget – men mycket är samhällsproblem vi kan känna igen än idag.

Miss Fisher spelas föredömligt av Essie Davis. Hon är en rutinerad skådespelare som varit med i en lång rad filmer och tv-serier tidigare, som Sweeney Todd, Matrix Revolutions, Matrix Reloaded Enter the Matrix och tv-spelet Enter the Matrix. Nathan Page i rollen som poliskommissarie Jack Robinson är också helt perfekt i sin roll.

Den första säsongen sändes 2012 och den avslutande tredje säsongen kom 2015. Nu har serien fått så bra mottagande och höjts till skyarna av både kritiker och tittare så det är en fjärde säsong på gång, ryktas det.

Serien är rolig men också spännande, den är välgjord in i minsta detalj med skickliga skådespelare, den är underhållande och snygg men samtidigt sätter den fingret på problem och orättvisor i samhället. Precis som de allra bästa tv-serierna gör.

Återkommande karaktärer
Phryne Fisher (Essie Davis) – En självständig och glamorös kvinnlig detektiv som är besatt av att lösa brott.
Kommissarie John ”Jack” Robinson (Nathan Page) – Polischef som mer eller mindre motvilligt samarbetar med Miss Fisher.
Dorothy ”Dot” Williams (Ashleigh Cummings) – Miss Fishers hushållerska, medhjälpare och vän. Dot är en hängiven katolik, hon är även förtjust i Hugh som är protestant.
Konstapel Hugh Collins (Hugo Johnstone-Burt) – Är kommissarie Robinson’s högra hand, han inleder under serien ett förhållande med Dot.
Mr Butler (Richard Bligh) – Miss Fishers lojala butler, en utmärkt betjänt som även ger goda råd ibland.
Bert och Cec (Travis McMahon och Anthony Sharpe) – Två arbetare och hängivna kommunister som hjälper Miss Fisher med hennes utredningar av och till.
Dr Elizabeth ”Mac” Macmillan (Tammy MacIntosh) – Miss Fishers nära vän som är läkare på ett kvinnosjukhus i Melbourne.
Jane (Ruby Rees-Wemyss) – Miss Fishers fosterbarn och har även samma namn som Phrynes försvunna syster.
Moster Prudence (Miriam Margolyes) – Phrynes moster som är mån om sitt rykte som societetsdam.
Murdoch Foyle (Nicholas Bell) – F.d. universitetslärare som blev fängslad för försvinnandet av Miss Fishers syster Jane.

27 december, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *