Filmrecension: Måste gitt – en film om förort kontra innerstad

Skribent:Måste gitt

Betyg 3
Premiär 6 januari 2017

En svensk film av Ivaca Zubak som tidigare gjort många kortfilmer och långfilmen Knäcka 2009. Han har även varit med i produktionen av Fuerteventuera och Labyrinth Within. Här har han gjort en film om en förortskille och hans liv och förort kontra innerstad.

Metins liv består av brott , fiffel och förortens oskrivna lagar. Vänskapen med kompisarna är helig och att goola är en dödssynd. Men han har börjat tröttna på sig själv och han längtar efter ett annat liv. I hemlighet skriver han dagbok om allt som händer. En dagbok som skulle kunna få folk i fängelse om den hamnade i fel händer. När han söker in på en teaterskola tappar han sin dagbok. I jakten på den kommer han i kontakt med ett annat samhälle, med kulturfolket i innerstaden med pengar, små snittar och vinkylare.

Regissören Ivica Zubak vill med humor ifrågasätta våra fördomar om förorten och om innerstadens övre medelklass. Förorten som kriminalitetens högborg och kulturelitens snobbism. Tyvärr använder filmen de klassiska exemplen som vi redan har sett, vi har lillebror som håller på att halka ur, det informella turkiska rådet bestående av äldre män på turkiska klubben och den välvilliga svenska representanten för kultureliten. Trots schablonerna är manuset bra och engagerande. Filmen är rolig och under hela filmen sitter man och ler åt den småfeta och kaxiga Metin som spelas utmärkt av Can Demintas. Det är ren underhållning när Metin konfronteras med världen utanför förorten. Andra roller man minns är Puma (Jörgen Thorsson) en säregen redaktör med lång hästsvans och Lena Endre som välvillig representant för kultureliten.

Filmen avslutas med Ison och Filles låt ”Jag skrattar idag”. En låt som visar att kraften och viljan finns i förorten. Med humor och vilja kan vi alla förstå varandra.

21 december, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *