John Updikes klassiker Haren springer ges ut på nytt – ständigt aktuell

Skribent:

Med Haren springer pulveriserade John Updike frihetsmyten i en road-novel genom att visa vad som verkligen händer när någon sticker från de sina (människor går sönder). En sextiotalsroman som levt vidare på 2000-talet: omtryckt, översatt, refererad, citerad. Den berömda mening ur boken som citeras i anslaget till filmen 8 Mile sammanfattar Updikes perspektiv: »If you have the guts to be yourself, other people’ll pay your price.«

I översättning av Gottfried Grafström och med ett förord av litteraturkritikern Nils Schwartz [1944-2016] ges romanen ut på nytt.

Ett pressmeddelande från bokförlaget Modernista berättar:

Harry Angstrom var basketstjärnan i high-school men lever nu som försäljare av automatiska grönsaksskalare. Smeknamnet »Haren« fick han på grund av sina lustiga ryckningar i näsborrarna. En dag flyr »Haren«, från familjen, Janice och deras tvåårige son. Han vill »söderut«, men råkar köra vilse och flyttar i stället in hos sin gamle baskettränare. »Haren« träffar en annan kvinna, men måste fly från henne också, tillbaka till Janice. Bortsett från sin kroniska bortkommenhet verkar »Haren« själv alltid klara sig smärtfritt. Hittills…

JOHN UPDIKE [1932–2009] var en amerikansk romanförfattare, novellist och kritiker som två gånger belönades med Pulitzerpriset. Många av hans böcker skildrar nutidsmänniskans splittring och vilsenhet med den amerikanska småstaden som spelplats. Haren springer [Rabbit, Run, 1960] var den första i en pentalogi med fristående romaner om »Haren«, vilka var och en gavs ut med ett decenniums mellanrum, mellan 1960 och 2000.

»Rörande, briljant. Lika känslig som skarpsynt studie över desperationen och hungern inom oss alla.« | New York Times

»Romanens kraft kommer från en känsla, inte ovärdig Thomas Hardy, av att universum hänger över våra öden som en stor, grådaskig, hopplös himmel. Det finns verklig smärta i den här boken, men också ett stråk av förundran.« | Norman Mailer

20 december, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *