Från Tegnérlunden till Landet i fjärran – premiär för Mio, min Mio den 17 december

Skribent:
Mio, min Mio Av Astrid Lindgren Kulturhuset Stadsteatern Premiär 17 december 2016 
Stora scenen • Från 7 år

Mio, min Mio
Premiär 17 december 2016, Stora scenen på Kulturhuset Stadsteatern
Foto: Alexander Jansson

Miramis, Väverskan, Svärdsmidaren, Riddar Kato och alla andra i Mio, min mio är med när Astrid Lindgrens magiska äventyr blir familjeföreställning på Stora scenen på Stockholms stadsteater i regi av Sofia Jupither.

Ett pressmeddelande:
Premiär på 17 december i dramatisering av Kristina Lugn och med nyskriven musik av Joakim Unander. I rollerna Tove Edfeldt, Bahador Foladi, Eva Stenson, Gerhard Hoberstorfer, Odile Nunes, Shebly Niavarani, Christer Fant och Jörgen Thorsson med flera.

– Till konungen, Landet i fjärran. Den du så länge sökt är på väg. Han färdas genom dag och natt och han bär i sin hand tecknet, det gyllene äpplet.

När föräldralöse Bo Vilhelm Olsson får ett gyllene äpple av tant Lundin i fruktaffären blir hans värld aldrig mer sig lik. Plötsligt är han inte alls Bo som sitter ensam på en parkbänk i Tegnérlunden. Utan prins Mio som bor med sin Fader konungen i Landet i fjärran. Prins Mio, som rider på hästen Miramis över ängarna och leker tafatt med bäste vännen Jum-Jum. Men i sin svarta borg i Landet utanför gör sig riddar Kato redo för strid, den grymme riddar Kato med ett hjärta av sten och en klo av järn. Och den han ska kämpa mot är Mio – så som det varit bestämt i tusen och tusen år.

– Mio, min Mio är saga, äventyr och socialrealism på en och samma gång. Det är en berättelse som tar barnen på allvar. Med fantasins hjälp kan Bosse, det ensamma barnet på parkbänken, skapa en drömvärld till sig själv. Det är en berättelse som inte duckar för mörkret samtidigt inger den hopp och är ömsint utan att vara det minsta sentimental. Det är obönhörligt men inte grymt, säger Sofia Jupither.

Sofia Jupither har hyllats för sina uppsättningar av bland annat Lars Noréns och Jon Fosses verk och även vunnit både Svenska Dagbladets Thaliapris och Heddaprisen. På Kulturhuset Stadsteatern har hon bland annat regisserat 3.31.93. av Lars Norén, Vem är rädd för Virginia Woolf och Gengångare.

På Stockholms stadsteater har flera av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser blivit uppskattade teateruppsättningar genom åren. Den allra första var Pippi Långstrump redan 1967 och nu senast Ronja Rövardotter. Lotta på Bråkmakargatan (2013), Bröderna Lejonhjärta (2009), Pippi Långstrump – världens starkaste (2007) och Allra käraste syster (2006) är andra exempel.

MIO, MIN MIO
AV ASTRID LINDGREN I DRAMATISERING AV KRISTINA LUGN
Premiär 17 december på Stora scenen
Från 7 år

Av Astrid Lindgren
Dramatisering Kristina Lugn
Regi Sofia Jupither
Scenografi Erlend Birkeland
Kostym Julia Przedmojska
Ljus Linus Fellbom
Ljud Michael Breschi
Mask Johanna Ruben
Kompositör Joakim Unander

I rollerna
Bosse/Mio Tove Edfeldt
Benke/Jum-Jum Bahador Foladi
Tant Lundin/Farmor Eva Stenson
Konungen Gerhard Hoberstorfer
Väverskan Odile Nunes
Gubben Eno Shebly Niavarani
Svärdsmidaren Christer Fant
Riddar Kato Jörgen Thorsson
Nonno Julia Marko-Nord
Jiri Tiril Wishman Eeg-Henriksen
Spejare Jonas Blixt, Magnus Hammer, Oskar Laring
Jiris bror/Spejare Olof Neppelberg, Oscar Jupither
Jiris syster 1/Spejare Nadia Christiansson, Alfonsina Bejarano-Arvidsson
Jiris syster 2 Ella Hammarsten Liedberg, Lily Wahlsteen
Nonnos bror 1 Malte Legros-Selander, Pelle Avemo Hådell
Nonnos bror 2/Spejare Desmond Englund, Alex Moore Eklund
Millimani Inga Avemo Hådell, Lilly Ann Frelin

6 december, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *