Bokrecension: Tom Clancy – Hot över Östersjön

hotoverostersjon

Hot över Östersjön
Författare: Tom Clancy, Mark Greaney
Förlag: Bookmark Förlag
Språk: Svenska
Utg.datum: 2016-10-18
Översättare: Svante Skoglund
Originaltitel: Commander in Chief
ISBN: 9789188345196

Tycker du om böcker som i thrillerform tar upp storpolitik och då framför allt med USA som hjälten? Tillhör du det som på allvar tror att Ryssland är ett stort hot mot Sverige och västvärlden? Då är Tom Clancys nya thriller Hot över Östersjön något för dig.

Handlingen:
Ett ryskt spionplan kör in i en Airbus på väg från Stockholm. Alla passagerare omkommer.
Klämd mellan giriga oligarker och en konkursfärdig statsekonomi har Rysslands president Valeri Volodin för avsikt att skapa internationellt kaos för att dölja sin egentliga plan.
Men president Jack Ryan ser ett mönster och tvekar inte att slå tillbaka. Problemet är bara att Volodin har fem tusen soldater som står redo att invadera ett Nato-land. Skurken är alltså den ryske presidenten Valerij Volodin, inte helt olik Putin, som planerar att återta svunna Sovjetstater. Kommer den amerikanske presidenten Jack Ryan att hinna stoppa Volodins hänsynslösa planer?

Tom Clancy skildrar i sina romaner övergången från kalla krigets konflikt mellan supermakterna till det mer splittrade politiska läget i det tidiga 2000-talet, där kampen mot terrorism och narkotika får en alltmer framträdande roll.

Hans mest välkända karaktär är Jack Ryan, en marinkårssoldat som första gången dyker upp i Clancys första roman Jakten på Röd Oktober och som sedan avancerar inom CIA och den amerikanska politiken tills han i boken Presidentens order blir USA:s president. Röd storm, SSN och Against All Enemies är de enda romaner av Clancy där Jack Ryan inte är med. Jack Ryan dyker upp åter i denna senaste roman och är som vanligt en äkta amerikansk hjälte.

Det är lite av falsk marknadsföring, egentligen, att marknadsföra boken med Tom Clancy som författare. Thomas Leo ”Tom” Clancy, Jr., som föddes 12 april 1947 i Baltimore, Maryland, dog 1 oktober 2013. Hans böcker är storsäljare och drar in många miljoner åt bokförlaget.Hans första bok var Jakten på Röd Oktober, som blev en överraskande bästsäljare, snabbt följd av flera. Vad har då bokförlaget gjort när mjölkkon gått ur tiden? Jo en annan författare, Mark Greaney, fortsätter att skriva i Tom Clancys anda. Hur blir det? Tja … Det är ofta lite krystat när en författare ska skriva i en annans namn och stil. Det blir lätt att klichéer överdrivs och det som bryter det förväntade (och ger kvaliteten) saknas. Nu är väl just Tom Clancys stil inte så svår att efterfölja, i alla fall inte för den om delar hans inställning. Clancys patriotiska, konservativa ståndpunkter har lett till att hans böcker åtnjuter stor popularitet inom den amerikanska militären. Så den som delar denna syn på världen får en rejäl tjock thriller att avnjuta.

Jag delar dock inte riktigt den synen på världen och samhället så för mig var det inte riktigt lika kul att plöja igenom denna tjocka bok, som dock är lättläst med ett språk som flyter på.

3 december, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *