Opera på Skäret sätter upp Madama Butterfly

Skribent:
Sten Niclasson, konstnärlig ledare Opera på Skäret. Foto: Andreas Hylthén

Sten Niclasson, konstnärlig ledare Opera på Skäret. Foto: Andreas Hylthén

Opera på Skäret sätter upp Madama Butterfly 2017. Giacomo Puccinis klassiska opera om två älskande från olika kontinenter, kulturkrockar och internationellt maktspel blir nästa års stora händelse i Sommarsverige.

Ett pressmeddelande:
– Madama Butterfly är en gripande och ständigt aktuell historia och Puccinis musik hör till det vackraste man kan höra. Efter årets succé med Wagner blir det en härlig utmaning att ta oss an Puccinis egen favoritopera, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare.

Madama Butterfly blir den fjärde operan av Puccini som spelas på Opera på Skäret, efter Tosca 2008, enaktaren Kappan (Il Tabarro) 2009 och La Bohème 2010, den senare en av operahusets allra största publiksuccéer. Madama Butterfly hör till de mest älskade verken av operapublik världen över och är år efter år en av de operor som spelas oftast på världens operahus. Operan spelas, som brukligt på Opera på Skäret, på originalspråket italienska och textas till svenska.

Madama Butterfly utspelar sig i japanska Nagasaki runt 1900 och är historien om den amerikanske sjöofficeren Pinkerton som köper en ung hustru – Madama Butterfly, eller Cio-Cio San som geishan egentligen heter. Det som för sjöofficeren är en lek blir för geishan blodigt allvar och hon kapar banden till sin egen familj. Paret får en son och deras relation utvecklas till ett drama på liv och död.

Madama Butterfly hade världspremiär på La Scala i Milano 1904 och svensk premiär på Kungliga operan i Stockholm1908. De senaste åren har den spelats inför utsålda hus på såväl Göteborgsoperan som Kungliga operan.

Madama Butterfly spelas tolv gånger på Opera på Skäret mellan 29 juli och 27 augusti. Sångare och produktionsteam liksom orkester och dirigent presenteras i början av 2017, då också biljettförsäljningen startar.

Nästa sommar är det fjortonde året som Opera på Skäret spelar opera i det unika operahuset på ett tidigare sågverk invid sjön Ljusnaren utanför Kopparberg i Bergslagen. Hittills har över 80 000 besökare sett de internationella uppsättningarna.

4 december, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *