Julklappstips: Popåret 1967 – 50-års jubileumsbok

Skribent:

poparet1967

Popåret 1967
Av Rolf Hammarlund och Peter Torsé
Utg.datum: 2016-09-12
Förlag: Vaktel förlag
Medarbetare: Torsén, Peter (form)
ISBN: 9789198218046

Har du någon vän eller anhörig som älskar popmusik då är den här boken en given julklapp. De två författarna, Rolf Hammarlund och Peter Torsé, har gjort en fantastisk djupdykning i ett av popmusikens viktigaste år 1967. Läsaren får fakta, spännande texter, underbara bilder – ja som det står på förlagets hemsida:
Här kan du dyka rakt ner i Summer of Love, vara med om känslan när Beatles LP ”Sergeant Peppers” släpptes, ta del av chocken när publiken på Monterey-festivalen såg den nyupptäckta artisten Jimi Hendrix tända eld på sin gitarr, ”vara med” när Twiggy anlände till New York i mars 1967, känna uppståndelsen när Janne Halldoffs film ”Livet är stenkul” (om popålderns livsstil) släpptes.
Du kommer att upptäcka hur det var när Jan Myrdal greps för en protest mot Vietnamkriget och känna av reaktionerna på mordet på Che Guevara, ta del av reportage om Tages och andra popband i Bildjournalen – ja, kort sagt, leva i 1967.

Författarna Rolf Hammarlund och Peter Torsén är välkända för sitt stora engagemang och kunnande i ämnet. Rolf Hammarlund har bland annat gjort TV-serien ”Sixties” för Sveriges Television.

Kommande år 2017, är det femtio år sedan 1967. Det är en fascinerade resa popmusiken har gjort. Generationen som en gång var rebellisk och lyssnade på pop- och sedan rockmusik är nu pensionerade eller på väg in i pensionsåldern. Den generation som för evigt är tonåring, som aldrig riktigt blivit vuxen, i alla fall inte som vuxen kategoriserades före popmusikens födelse. 1967 är inte det år då popmusiken föddes, men det är ett viktigt år för popmusiken, ett år då den formulerades tydligare, skulle jag vilja säga. I vilket fall som helst är boken den bästa julklapp den kan ge den som gillar popmusik och som vill återuppleva dess magiska år 1967 – och därmed förstå mer av vad popmusiken är och vad den betytt och betyder för människor och samhället.

Som det står på bokens försäljningssida:
Här finns svaret på frågan i låten som sjöngs tio år senare: ”Sextiosju, sextiosju, vart har du tagit vägen?” – Sextiosju är tillbaka i denna färgsprakande praktvolym.

3 december, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *