Bokrecension: Augustprisnominerade Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård

aftonland

Välkommen till Amerika
Författare: Linda Boström Knausgård
Utgiven: 2016-08
ISBN: 9789176458297
Förlag: Modernista

Välkommen till Amerika är en sorgesång – en djupdykning in i en familj som bär på en tung sorg, berättad av den lilla flickan som slutat prata. Den lilla flickan, ännu inte tonåring, berättar om sin ljusa familj, där allt ska vara så ljust och fint på ytan men där ett totalt mörker tagit sitt fasta grepp om dem. Flickan har slutat prata och hon bär på den tunga hemligheten att det var hon som tillsammans med gud såg till att pappan dog.

Hennes storebror sitter i sitt rum och gör musik och spikar fast dörren varje dag, så varken systern eller mamman ska kunna komma in. Han kissar i flaskor för att slippa gå ut i lägenheten och till toaletten.

Välkommen till Amerika är Linda Boström Knausgårds andra roman. Linda Boström Knausgård föddes 1972 och hennes kritikerrosade novellsamling Grand Mal kom 2011. Novellsamlingen följdes upp med romanen Helioskatastrofen [2013] som innebar Linda Boström Knausgårds internationella genombrott.

Hon har ett fantastiskt språk, det känns så äkta. Som läsare känns det som om jag kommer under huden på den lilla flickan. Samtidigt blir jag väldigt ledsen. Det är verkligen hemskt hur barn kan drabbas när föräldrar blir psykiskt sjuka – och jag känner sådan hjälplöshet. Familjen har drabbats så hårt, men verkar inte få någon hjälp. När samhället på något sätt vill hjälpa blir de fel och ingen i familjen vill på något sätt ta emot någon hjälp heller.

Romanen är skriven utan kapitelindelning, vilket verkar vara en stark trend nu. Flera av årets Augustprisnominerade romaner är skrivna på detta sätt. I Välkommen till Amerika fungerar det bra. Kapitelindelning hade troligen gjort onödiga avbrott.

Om jag skulle tippa är detta en av de böcker som är nominerade som har störst chans att vinna Augustpriset i år.

21 november, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *