Romeo och Julia i regi av Linus Tunström – ett mästerverk

Romeo och Julia

Romeo och Julia
Av William Shakespeare
Regi Linus Tunström
Översättning Göran O Eriksson
Bearbetning Armin Kerber
Scenografi och kostym Julia Przedmojska
Musik Foad Arbabi
Ljus William Wenner
Mask Carina Saxenberg
Ljud Simon Mårtensson
Premiär 18 november 2016 på Stora scenen, Stockholms stadsteater

Två unga tonåringar blir blixt-förälskade i varandra – de kan inte vara tillsammans för de tillhör två släkter som ligger i blodigt krig med varandra. De gifter sig i smyg och allt slutar med ond, bråd död. När Linus Tunström regisserar den klassiska tragedin Romeo och Julia är det en stark föreställning som bör passa alla åldrar och jag hoppas många, många gymnasieklasser ser den.

Romeo och JuliaPå flera sätt är tragedin Romeo och Julia för mig inte ett drama om kärlek som hindras utan ett drama som skildrar hur starkt ungdomar känner och hur långt de kan gå. Hur unga människor brinner för saker och hur stormigt det är att vara tonåring. Romeo lurar ju in sig på festen dör han träffar Julia för att han vill ha en chans att träffa Rosalin som han är olyckligt förälskad i. Han ser Julia och han glömmer Rosalin på ett ögonblick. Om Romeo och Julia kunnat träffas under naturliga former kanske deras kärlek hade blåst över på några veckor. Nu får den en dödlig utgång.

William Shakespeare skrev Romeo och Julia under 1590-talet i England. Det är fascinerande hur en mer än fyrahundra år gammal berättelse om ett ungt kärlekspar i två överklassfamiljer i Verona kan vara lika aktuell i dagens Stockholm. I regi av Linus Tunström blir det en stark föreställning, estetiskt imponerande och stilistiskt utmejslade scenbilder, duktiga skådespelare i varenda roll och musiken perfekt integrerad i berättandet. Romeo och Julia på Stockholms stadsteater i regi av Linus Tunström är ett mästerverk som Shakespeare själv skulle vara imponerad av, helt klart.

Linus Tunström har valt att delvis behålla Shakespeare versspråk i dialoger och delvis använda ett mer naturligt språk, mixen fungerar utmärkt. Det märks att skådespelarna har tränat mycket, också de versbaserade delarna får de att låta naturligt. Det är bra att bevara en del av detta versspråk, det är vackert med många träffsäkra metaforer och symboler.

Likaså har regissören kvar grundberättelsen och släktenas namn Montague och Capulet men med nutida kostymer och dräkter från vår tid placerat berättelsen i vår tid, eller helt enkelt visat på berättelsen tidlöshet och odödlighet.

Linus Tunström berättar om sina tankar kring detta i ett pressmeddelande:

– Romeo och Julia är alltid laddad. En föräldrageneration fast i sina spår som inte klarar av att svänga om. En våldsam tid där ung kärlek får en revolutionär kraft. Vi har placerat berättelsen närmare nuet. De två stridande familjerna är snarare oförmögen medelklass än arrogant aristokrati. Familjen Capulet skulle kunna liknas vid amerikanska ”family-values” högerkristna medan Montagues är mer nihilistiska San Fransisco-liberaler, båda fast i ett oförsonligt hat mot den andre trots att de egentligen inte är så olika, säger Linus Tunström.

Romeo och JuliaJag funderar på vad som gör att två ungdomar idag skulle kunna drivas till att ta livet av sig för en förälskelse? Hur kan unga människor gå så långt utan att det upptäcks av vuxna. En viktig aspekt är förstås tiden. Att det går så fort. Att ingen riktigt hinner tänka. Dramaturgen Armin Kerber berättar om tankar bakom att placera historien i dagens samhälle där han tar upp föräldrar som slits mellan gamla traditioner och som av ängslan att förlora sina barn förstör dem. Andlösa tonåringar som störtar sig in i härliga och meningslösa äventyr och som på ett storslaget sätt överskattar sin egen kraft. Men framför allt: tiden, att allt ska gå så fort i samhället idag. Ingen hinner hämta andan och tänka efter.

Som alla Shakespeares tragedier är Romeo och Julia också kryddad av stänk av humor. Ett genidrag är att låta ammans roll spelas av Åke Lundqvist. Han kan verkligen vara rolig med ömhet. Varenda roll har fått perfekt besättning. Robert Fux som Tybalt och Peter Gardiner som fader Laurence är två exempel. Daniel Nyström som unge Romeo och Gizem Erdogan som Julia fyller sina roller perfekt. Ja varenda roll har en skådespelare som är helt rätt. Emil Almén som Romeos vän Mercutio imponerar som alltid.

Scenografin är underbar där scenografen spelar med stora former: stora bollar som når från golv till tak, fyrkanter för husen – det är stilistiskt snyggt och förstärker berättelsen. Musiken fyller i till en helhet som blir ett mästerverk, helt enkelt.

I rollerna
Julia Gizem Erdogan
Romeo Daniel Nyström
Mercutio Emil Almén
Benvolio Alma Pöysti
Tybalt Robert Fux
Paris Leonard Terfelt
Fru Montague Anna Wallander
Herr Capulet Anders Johannisson
Fru Capulet Jessica Liedberg
Amman Åke Lundqvist
Broder Laurence Peter Gardiner

Foto: Petra Hellberg

 

Romeo och Julia

Romeo och Julia

19 november, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *