Högläsning viktig start i livslånga lärandet

Skribent:
(foto: Mattias Mattisson, Sydöstran)

(foto: Mattias Mattisson, Sydöstran)

Läste en artikel i Sydöstran imorse om att klass 5B på Musikugglan i Karlskrona, denna vecka är ute och läser högt för barn i förskolan samt första och andra klass. Ett bra initiativ eftersom det genom högläsning blir lättare att knäcka läs och skrivkoden vilket i sin tur underlättar skolgången väsentligt. Det viktigaste så som jag ser det, är att det gynnar läsförståelsen – en vital del i ett källkritiskt tänkande.

I tider av ett snabbt strömmande mediaflöde i sociala medier, är det allt viktigare att idka källkritik. Det för att i sin tur kunna syna texter noggrant. Bl a vem som är källa och vad syftet är med texten, som ofta har publicerats enbart digitalt, det innan det delas vidare mm. Böckerna som eleverna i 5B läser från, är desamma som de själva i förskoleålder hade som favoriter. Bra initiativ sålunda 🙂

16 november, 2016

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. David skriver:

    Som Einstein sade: ”Vill du att dina barn skall bli intelligenta läs sagor för dom. Vill du att de skall bli ännu mera intelligenta, läs ännu flera sagor.” Jag tror verkligen på det här. Men jag tror att en del av sanningen ligger i direktkontakten och dialogen mellan barnen och de vuxna. Det är kanske inte sagor det råder brist på, men kontakten och den vuxna som kan förklara och svara på barnens funderingar. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *