Amason på Dramaten – en urkraft och glädje

Amason och Dramaten presenterar Djur

Betyg: 4

Stora scenen på Dramaten den 14/11 2016

 

eric_stern
Eric Stern läser Djur


Amason på Dramaten, det låter nog konstigt nog för att vara bra. Amason förstärkt med tre skådespelare från Dramaten, Nina Zanjani, Magnus Roosmann och Eric Stern  blir en urkraft. Jag är osäker på om jag ska kalla det för konsert eller föreställning, och det är både och.
Dessutom får jag tankarna att det är en konstistallation, som vi alla är med på. Publiken blir osäker på om man ska kunna klappa eller inte. Ska vi bete oss som på en konsert eller en på föreställning på Dramaten. Eric Sterns läsning av Wikipedias förklaring av djur, gav m    ig rysning av glädje. Sabina Ddumba är en av fyra gästartister, övriga är First Aid Kit, Jonas Lundqvist och Olle Jönsson. Sabina Ddumba sjunger seabird, och det känns om hon är en overklig fågel på besök, med underbar röst. Lika overkliga känns First Aid Kit när dom sjunger från en loge. Nu har alla bestämt sig för att vi är på en konsert och jublet är HÖGT. Det spelas på glas, cykel och på skrivbordslampa.  Glädjen är stor på scenen och det märks i hela salongen. En glädje som smittar av sig, för det är kul med musik och poesi. Tomas Tranströmer och Dan Andersson framförs med samma glädje som Amason när dom framför Ålen.

När Dramaten skulle berätta om konserten skrev de i pressmeddelandet,

”Konserten är delvis inspirerad av nyblivne nobelpristagaren Bob Dylans radioprogram Theme Time Radio Hour. Fria och lustfyllda entimmesprogram med teman som ”väder” och ”pengar” där Bob Dylan med vänner lyssnade på musik av vitt skilda slag, reciterade poesi, läste fejkade insändarbrev och hade allmänt kul.”

Vet inte vad jag ska beskriva min känsla efter kvällen, men inte är det något som känns allmänt kul. Det är så mycket mer. Glädje, eufori, och lycka. Lycka att ha fått se denna kväll och inse att vi alla är djur. Dessutom hade dom med en dikt som för mig personligen är väldigt stor. ”liten dikt för stora stammare”

Amason är Amanda Bergman (även känd som Hajen och Idiot Wind), Pontus Winnberg (del av Miike Snow och producentduon Bloodshy & Avant), hans bror Petter Winnberg (från Little Majorette), Nils Törnqvist (från Little Majorette) och Gustav Ejstes (från Dungen).

Önskar att fler skulle få uppleva denna kväll, även om jag vet att det är en engångsgrej. Jag skulle gärna ta detta som en återkommande aktivitet på Dramaten. Välja ett tema, och sen får Amason med gäster göra en konsert/föreställning. Vad sägs om rymden, rikedom eller vänskap som kommande teman. Jag köper biljetter direkt för att komma, jag lovar.

erik_petersen
Erik Petersen spelade på glas
sabina_ddumba
Sabina Ddumba
skrivbordslampa
Bordslampa är också ett instrument
olle-jonsson
Olle Jönsson

15 november, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *