Spelman på taket i Uppsala – en stor föreställning på många sätt

spelmanpataket

Spelman på taket
Av Joseph Stein
Musik: Jerry Bock
Sångtexter: Sheldon Harnick
Översättning: Gösta Bernhard*
Regi: Ronny Danielsson
Musikansvarig: Joakim Hallin
Koreografi: Per Magnus Andersson
Scenografi: Martin Chocholousek
Kostym: Lena Lindgren
Ljus: Jonas Nyström
Mask: Per Åleskog
*Now I have everything är översatt av Jan mark. Do you love me och Tevjes rebuttal är översatta av Ulricha Johnson.
Premiär på Uppsala stadsteater 12 november 2016

Premiären på Spelman på taket på Uppsala stadsteaters stora scen fick stående ovationer och mycket bifall och applåder under föreställningens gång. Jag tror Uppsala stadsteater och regissören Ronny Danielsson har bäddat för en publiksuccé. Berättelsen i Spelman på taket utspelar sig i en påhittad rysk by 1905 men det som sker och hur människorna agerar kan vi känna igen, idag lika väl som under hela mänsklighetens historia.

Handlingen utspelar sig i den påhittade ryska byn Anatevka år 1905. Tevje är en fattig judisk mjölkutkörare och han har fem döttrar. I byn lever den judiska gruppen för sig, de umgås inte med den övriga ryska befolkningen och Tevje och de andra judiska byinvånarna lever med sina traditioner. Det är traditionerna som ger dem trygghet, menar Tevje. Att leva är att balansera som en spelman på ett tak, säger han – och det är traditionerna som gör att de inte faller ned. Det knakar dock, det är sprickor i fasaden. Samhället står under förvandling.

spelmanpataket2Föreställningen är storslagen, på flera sätt. Med totalt 33 personer på scenen: skådespelare, musikalartister, kör, musiker och statister blir Spelman på taket den största musikalsatsningen i Uppsala stadsteaters historia. Att allt fungerar så bra gör det det en stor upplevelser: Musiken med klezmerdrag, dans och sång och duktiga skådespelare. Det kräver duktiga skådespelare som kan både sjunga och agera på scen.

Lars Väringer i huvudrollen som Tevje fungerar perfekt. Flera av sångerna framförs med mycket dans och stor kör men den allra mest berömda av sångerna, ”Om jag hade pengar”, framför Väringer ensam och det blir starkt, jag riktigt känner den lille mannen frustration över att vara fattig och maktlös. Sångens text säger så mycket om hur världen var 1905 och hur den är ännu mer idag. Den som är rik har makt och alla lyssnar på vad den rike har att säga. Den fattige är maktlös.

Handlingen kretsar kring Tevje och hans familj. Han har fem döttrar och de tre äldsta är tonåringar och börjar närma sig den ålder då de borde gifta sig. Men den som är fattig kan inte betala hemgift åt döttrarna och får nöja sig med de anbud som kommer. Eller? Hans döttrar har en egen uppfattning om äktenskapet. De vill inte bli bortgifta till någon som äktenskapsmäklerskan och föräldrar väljer, de vill gifta sig av kärlek. Tevjes familjepatriarkat börjar därmed krackelera, och han ställs inför ett val mellan kärlek och tradition.

Familjens och den judiska gruppens problem har en bakgrund av yttre oroligheter – förföljelser mot judar och politiska motsättningar i det förrevolutionära Ryssland. Genom tidningar får de höra om judar som tvingats lämna sina byar.

Handlingen utspelar sig 1905 men är lika aktuell idag. Människor står inför känslan av upplösning av traditioner och förändringar också i dag, många människor är på flykt och många kan också känna igen sig i Tevjes existentiella funderingar och samtal med gud eller Gud. Om Gud är så mäktig, varför kan han inte göra hästen frisk och kry så Tevje slipper dra mjölkvagnen själv? Frågan är komisk, men ändå central i frågan om vad gud är eller inte är.

Föreställningen regisseras av Ronny Danielsson, som i pressmeddelandet kallas musikalguru. Det är väl en välförtjänt titel då han tidigare stått för succéerna La Cage aux Folles, Cabaret och Sound of music på Uppsala stadsteater.

I pressmeddelandet står:
Med Spelman på taket gör han det han gör bäst – aktualiserar brännande frågor i kombination med fantastisk musik, en stor portion värme och underfundig humor.

Det var många som håller med om detta, med tanke på de stående ovationerna på premiären.

Jag hörde förresten flera som snackade i pausen och som berömde skådespelerskorna/sångerskorna som hade rollerna som Tevjes döttrar.

Foto: Micke Sandström

spelmanpataket3

13 november, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *