Skivrecension: Nisse Hellberg – Vägen Västerut

nissehellbegvagenvasterut

Artist Nisse Hellberg
Titel Vägen Västerut
Betyg 4
Release 11 november 2016

Nisse Hellberg, frontmannen och sångaren från Wilmer X släpper i dagarna ”Vägen västerut”, hans sjätte album under eget namn, producerat av Ola Gustafsson.

”Vägen västerut” är ett album som jag faller pladask för direkt och som håller och växer ännu mer efter många genomlyssningar. Första spåret ”Farväl lev och lär” sätter tonen direkt. Som albumets titel säger är det mycket country – men det är fortfarande bluesigt som Hellbergs musik ska vara. I några spår tar rockabillyn över mer. Jag är ingen rockabilly-fan, tvärtom. Men i Nisse Hellbergs blandning med blues, country och hans underfundiga texter och hesa röst fungerar också kryddningen med rockabilly.

Titeln på albumet skvallrar förstås en del om hur den låter. Det finns starka countryinfluenser i musiken och i texterna, som handlar mycket om kärlek och ofta olycklig sådan. Som han själv uttrycker det lyckas han tackla både allvarliga ämnen och bagateller med nåt slags cynisk glimt i ögat.

Det är inte första gången Nisse Hellberg visar sin kärlek till countrygenren. Hans kanske populäraste låt, ”Jag är bara lycklig när jag dricker (med Wilmer X och Olle Ljungström) sorteras väl under den kategorin. Nu har han tagit klivet ännu mer in i countrymusiken och låter den färga ett helt album.

Det är en särskilt country, signerad Hellberg men mycket energi och rock och blues – och rockabilly. Det är banjo och gitarr och hes röst.

I pressmaterialet vi fått berättar Nisse Hellberg om sin speciella musikblandning:
– Min musikaliska karriär tog en ny riktning 2006 med min soloplatta ”Snackbar blues”. Sedan dess har jag inte tittat tillbaka och jag trivs fortfarande med att lira en lite luftigare form av rock som vilar på rockabilly, blues och just country.

Ett bra album måste ha en bra blandning också, det räcker inte att rada upp flera låtar med potential att bli hits. Det har Hellberg lyckats fixa bra tillsammans med producenten. Där finns låtar som det rycker i benen när jag hör och jag kan inte sitta still och där finns några något långsammare mer vemodiga sånger.

Låtlista:
1. Farväl lev och lär
2. Leva ett vildare liv
3. En hel slev snikenhet
4. Under ett bord av glas
5. Nya sätt av såra mig
6. Träden växer till himlen
7. Stora och små saker
8. Vi är värda bättre
9. Kvarter 5A plats 0-61
10. Lådbilen
11. Bara timmar kvar
12. Världen kan vänta
13. Där moget folk sitter och minns

9 november, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *