Tankar om Sov du lilla videung av Cilla & Rolf Börjlind, en fortsättning på Springfloden

sovdulillavideung

Sov du lilla videung
Författare: Cilla Börjlind och Rolf Börjlind
Utgiven: 2016-08
ISBN: 9789113074177
Förlag: Norstedts
Serie: Rönning/Stilton (del 4)

Gillade du kriminalserien Springfloden som sändes i Sveriges Television med Kjell Bergqvist och en lång rad andra svenska kända skådespelare i rollistan? Serien bygger på den första romanen i serien om kriminalaren Tom Stilton som blev hemlös uteliggare men sedan kom tillbaka till poliskåren och hans poliskollegor och en del andra Stockholmskaraktärer från gator och torg. I höst kom ”Sov du lilla videung” som är den fjärde deckaren i serien. Jag har inte läst de tidigare, men sett serien Springfloden. Det gjorde inget att jag inte läst de två deckarna som är emellan, handlingen är helt fristående, däremot tror jag det hade varit lite svårare om jag inte sett den första som tv-serie.

Jag var inte så imponerade av serien Springfloden. Det var lite för mycket som var förutsägbart och klyschigt. Speciellt rollen som den unga polisstuderande kvinnan Olivia Rönning var svår att känna sympati för, hon var godtrogen långt utöver vad en blivande polis bör vara. Tom Stilton, den hemlösa före detta polismannen, spelad av Kjell Bergqvist byggde också på klyschor, liksom de flesta rollkaraktärerna. I boken fungerar karaktärerna bättre.

Springfloden som gavs ut 2012 var författarparet Cilla och Rolf Björlinds debut som deckarförfattare men det var inte nybörjare inom deckargenren. De har skrivit manus till flera filmer, som tjugotalet Beckfilmer.

De är duktiga på att få fram handling och spänning, däremot är det inte allra högsta klass rent litterärt. Det gör dock inget, människorna har olika karaktärer och det är lätt att bli engagerad av berättelsen.

Som de flesta bra svenska deckarhistorier skildrar ”Sov du lilla videung” det svenska samhället. Olivia Rönning är engagerad som volontär på Centralstationen i Stockholm för att hjälpa de många flyktingar som kommer dit. Tom Stilton har flyttat ihop med en kvinna, Luna, på en pråm i Stockholm. Luna är också engagerad för flyktingar.

En pojke hittas nedgrävd i Småland med halsen avskuren. Fallet hamnar hos kommissarie Mette Olsäters team med Olivia Rönning, Tom Stilton tas in som medhjälpare också. Medan de undersöker fallet upptäcker de att något fruktansvärt pågår och speciellt ensamkommande flyktingbarn stor i riskzonen. Det är ett stycke nutidshistoria som nystas upp.

”Sov du lilla videung” är alltså den fjärde boken i serien om Tom Stilton och Olivia Rönning. Det var en lättläst deckare som gick snabbt att läsa och som var spännande av och till och inte alltid förutsägbar. Jag har inte läst de övriga, men det gjorde absolut inget. Däremot tror jag de hade varit lite svårt att placera alla karaktärerna om jag inte sett ”Springfloden” som tv-serie.

31 oktober, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *