Vid foten av Montmartre – en debutroman som slog stort direkt

vidfotenav

Vid foten av Montmartre
Författare: Britta Röstlund
Utgiven: 2016-08
ISBN: 9789113073613
Förlag: Norstedts

Frankrike – det är ett land jag har oerhört kluvna känslor till. Enda gången jag satt mina fötter på fransk mark slutade det i förskräckelse. Jag var på bussresa till södra Spanien – och vi var många fattiga studenter och minst lika fattiga pensionärer som köpt en billig busstur genom Europa ner till sydligaste delen av Spanien. Bussen körde nästan nonstop, vi sov på bussen (ja det var obekvämt men vad gör inte fattiga studenter för att ta sig runt i världen?). Bussen gjorde ett litet stopp för matpaus någonstans längs den franska motorvägen. Jag behövde tuggummi för att rensa munnen och gick in i butiken bredvid bensinstationen. Jag kunde inte tala franska, däremot talade jag både engelska och tyska. Jag sade på engelska till expediten, en äldre kvinna, att jag ville köpa tuggummi. Hon låtsades inte höra. Då försökte jag på tyska. Samma nollställda reaktion. Då sträckte jag ut handen och tog ett paket tuggummi för att betala och då började hon skriva att jag var en tjuv. Sedan dess har jag inte satt min fot i Frankrike. Å andra sidan är jag väldigt fascinerad av det franska, av fransk litteratur, fransk historia och franska filmer.

En som har en bättre och djupare relation till Frankrike än jag har är journalisten och författaren Britta Röstlund. Hon har debuterat med ”Vid foten av Montmartre”, en roman som utspelar sig i Paris och den har uppmärksammats stort runt om i Europa. Britta Röstlunds debutroman, ”Vid foten av Montmartre” är en aktuell bok om livet i Paris och har redan uppmärksammats i Europa och sålts till bland annat Tyskland, Frankrike, England, Italien och Korea, något som är exceptionellt för en debutant.

Vid foten av Montmartre är en gåtfull berättelse som utspelas i Paris, författarens hemort. Förlaget beskriver den som en varm roman om vad som kan hända när man förändrar inrutade vanor och hur nya möten skapar insikter om sig själv.

Bokförlaget Norstedts berättar om Britta Röstlund att hon är uppvuxen i Täby, är journalist och utbildad samtalsterapeut. Kärleken till en fransman förde henne till Paris där hon startade det populära magasinet tête à tête, ett franskt magasin för svenskar/frankofiler. Nu författar hon på Paris kaféer. Ett möte på ett av kaféerna inspirerade henne till inledningen av denna debutroman.

Berättelsen kretsar kring två personer: Mancebo och hans invandrarfamilj från Nordafrika som driver en liten speceributik och kring en utarbetad och uttråkad frilansjournalist. De två blir indragna i en mystisk historia. Båda två huvudkaraktärerna från var sitt udda uppdrag. Mancebo blir uppmanad att spionera på en författare som bor mittemot hans speceriaffär. Journalisten, som jag tycker egentligen skulle vara mer lämpad till att spionera, blir istället tillfrågad om att sitta framför datorn och vidarebefordra epost. Det är en delvis spännande berättelse, inte spännande som action eller thriller utan mer som en djupdykning i människornas inre. Fascinerande är väl ett bättre ord för hur romanen drar mig in i handlingen. Jag fascineras och jag gillar Britta Röstlunds flyt i språket och berättandet – däremot kan det bitvis vara lite spretig. Fast å andra sidan är livet ofta spretig.

Hur som helst väcks mitt intresse för Frankrike och Paris än mer – och jag tänker att jag nog borde sätta mina fötter i det landet någon gång igen – och den här gången strunta i att försöka köpa tuggummi.

Romanen har, som jag ju nämnt, hyllats runt om i Europa och här är några pressröster om den från de engelska och tyska förlagens kommentarer om boke:
A playful, warm and mysterious book. I can really see it standing out in the UK market.
It’s impossible not to fall for this book, and its charming strangeness.
Charming, life-affirming, quietly funny and most importantly, entertaining in the best way.

10 oktober, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *