Katie Melua – In Winter: ett riktigt vinteralbum att mysa till

katiemelua_inwinter

Artist: Katie Melua
Titel: In Winter
Betyg: 4
Albumet släpps 14 oktober 2016

Katie Melua har gett ut sex album i sitt namn. Hennes vackra, milda stämma och hennes fina texter och mjuka gitarrspel har värmt mångas hjärtan. Nu har hon tagit steget och dessutom är medproducent till sitt nya album där hon sjunger tillsammans med kören Gori Women’s Choir.

Albumet är vackert och finstämt. Vid första lyssningen reagerade jag på att inget av spåren stack ut, där fanns ingen typisk storsäljande hit. Men när jag lyssnat ett par gånger till vann albumet just på det. Det är ett album där spåren hör ihop och bildar en helhet.

Första spåret anger tonen direkt, det är ”The Little Swallow” som är en traditionella sång från Ukraina, som hon sjunger på originalspråket.
– Det kändes så rätt att sjunga sången på sitt ursprungsspråk, förklarar Katie Melua själv.

Katie Melua har valt att låta sitt gitarrspel vara nedtonat albumet igenom, till förmån för att låta sångrösterna bära sångerna till stor del. Det är extra tydligt i Joni Mitchell-coverns ”River”. Det är vackert och det är vemodigt och det förmedlar många känslor. Jag får många inre bilder när jag lyssnar.

Katie Melua har förenat sitt västeuropeiska liv med sina georgiska rötter. Sången ”Nunc Dimittis” från Rachmaninoffs ”All-Night Vigil som skrevs två år före den ryska revolutionen 1917 var en utmaning av spela in men var en viktig bit i hennes vision för albumets helhet.
– I had to have it on the album; it took me close to the mythical notion I have from my youth of the Russian forest, frozen and covered in snow, and of my Granddad’s tales of escaping from a Siberian labour camp, berättar hon i ett pressmeddelande.

På albumet finns också nyskrivna sången ”Perfect World”, som är den första sången hon skrev sedan förra albumet.

Albumet är ett riktigt vinteralbum att lyssna till medan stearingljusen fladdrar i mörkret och doften av te fyller luften.

10 oktober, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *