Skivrecension: Regina Spektor – Remember Us to Life

regina

Artist: Regina Spektor
Titel: Remember Us to Life
Betyg: 4

Soviet Kitsch, debuten från 2004, gav oss en ny unik röst. Regina, med sitt komplexa musikbygge och varierade röstläge, fångade oss i nätet. Med tiden förändrades musiken och Reginas pianobaserade pop blev väl kommersiell. Med Remember Us to Life, Reginas sjunde album, återvänder hon till rötterna. Vi hör en sångerska som återtagit kontrollen över musiken och som fortsatt att utveckla sitt skrivande med vacker naturlyrik och prosa.

Välkommen till Regina Spektor-land. Här dansar djävulen i midnattsolen och mänskliga demoner gör sig påminda i en svallande känslostorm. Remember Us to Life är en jobbig lyssnarupplevelse. Det är personligt och självutlämnande med plågsamma ämnen såsom ångest och depression på tapeten. Men här finns också hoppet och kämparglöden. Regina ger inte upp i första taget oavsett motgångarnas magnitud. Hon är en skicklig sagoberättare som med ett barns naivitet förtäljer om mänskliga tillkortakommanden. Hennes språkliga utfärder imponerar – “Under the floorboard there is a deep well that leds to a spring that sprung up in hell / that’s where all the devils danced and kissed and made their blood pacts in the ancient mist”, sjunger hon i Grand Hotel. Hennes insiktsfulla texrader begeistrar. “Sometimes wrong and right can look the same”, skanderar hon i The Light. Och i Sellers of Flowers sörjer hon över den vilda rosen som plockas likt salladsblad från ett salladshuvud och säljs till högst bjudande i en kapitalistisk värld. Vem tjänar på det? – “Who’s the winner? Not the roses, not the buyers, not the tellers, maybe winter.”

Musikaliskt har hon breddat sig. Pianot står som vanligt i centrum, men Regina har fördjupat sin ljudbild. Det är ett dynamiskt och storslaget ljudlandskap. I låtar som Sellers of Flowers byggs ljudbilden effektivt upp för att mot sluttampen få brisera ut i filmisk skala med energisk stråkmusik och hårda trummor. Pianoballader som Visit, Obsolete och The Light balanseras väl med bombastiska verk såsom The Trapper and the Furrrier och Sellers of Flowers. Jag är svag för denna typ av orkesterala inramning som är vanligt förekommande på Remember Us to Life. Utstickare på skivan är R&B-biten Small Bills och öppningsspåret Bleeding Heart, en hitig syntpoplåt där Regina likt Susanne Sundfor återupptäcker 80-talet.

Rember Us to Life vill påminna oss om att våga leva, känna och vara. Det är en hyllning till livet, det likväl plågsamma som njutbara varandet. Regina fångar perfekt och inkapslar den känslan och ger oss ett helgjutet sjunde album där inget lämnats åt slumpen.

Text: Petter Stjernstedt

7 oktober, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *