Främling – ett stycke nutidshistoria med Bert Karlsson i centrum – föreställningen helt nedlagd

framling

Främling
Manus: Gertrud Larsson
Regi: Alexander Öberg
Scenografi: Zofi Nilsson
Kostym: Ulrika van Gelder
Mask: Linda Sandberg
Musikarrangemang: Peter Tikkanen
Ljus: Jörgen Haimanas
Pressvisning på Riksteatern, Hallunda 2 oktober 2016
(Premiär i Skövde 6 oktober)

Nu kom beskedet att föreställningen läggs ned helt. Det blir ingen premiär i Skövde och föreställningen kommer inte att turnera runt om i Sverige.
Ett pressmeddelande från Riksteatern skriver:
Uppsättningen Främling som skulle haft premiär 6 oktober och sedan turnera runtom i Sverige i höst ställs in.

– Jag måste tyvärr konstatera att föreställningen Främling inte har nått det slutresultat vi hoppats på. Vi på Riksteatern har därför, i samråd med regissören, fattat beslutet att ställa in premiären och den därpå följande turnén. Det är ett ovanligt beslut att fatta och vi har förstås jobbat in i det sista för att få föreställningen att fungera, därför har det naturligtvis varit ett både svårt och tråkigt beslut att ta.

Jag hoppas få jobba med Gertrud Larsson, Alexander Öberg, resten av det konstnärliga teamet och ensemblen framöver. Det här drabbar ju också alla de arrangörer runtom i Sverige som har bokat och sett fram emot denna föreställning under hösten vilket jag inte kan annat än beklaga, säger Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

Här är den recension vi skrev efter pressvisningen:

Främling är en musikal om Bert Karlsson – den är humoristisk och varm men samtidigt en skrämmande skildring av det svenska samhället. Bert Karlsson, älskad och hatad, en mycket speciell karaktär. Han lyckas tjäna pengar på det mesta och är i hetluften, angripen från flera håll för att han får in många miljoner på boenden åt asylsökanden. Samtidigt pressar han priserna och erbjuder för Migrationsverket billigare avtal än många andra. Allt är inte bara svart eller bara vitt. Bert Karlsson var en av grundarna av Ny demokrati, en populistiskt parti som lyckades ta sig in i den svenska riksdagen ett drygt halvår efter att det grundades och som red på bland annat främlingsfientlighet – å andra sidan får Bert Karlsson ta emot många hot från högerextrema för att han ordnar boenden åt asylsökanden.

framling2Genom att skildra Bert Karlsson skildrar föreställningen det svenska samhället, som har sina fördelar och har sina nackdelar. Där finns mycket mer än svart och vitt, där finns en stor gråzon där de flesta av oss rör oss till stor del. Föreställningen är rolig och absurd emellanåt men samtidigt sätter jag skrattet i halsen emellanåt eftersom det är obehagligt att det går lika bra att göra sig en förmögenhet på asylsökanden som på att lansera schlagerartister.

Anna-Lena Efverman spelar Bert Karlsson och det gör hon med den äran. Hon putar med magen och pratar på hans typiska bonniga sätt – det kan tyckas som lyteskomik men icke – det är som han är och som många gubbar runt om i Sverige kan vara, skillnaden är väl att Bert Karlsson har en osedvanlig förmåga att göra pengar på allt. Hela ensemblen får väl godkänt, det är ingen lätt uppgift att byta skepnad så ofta och byta dräkter och masker och spela både politiker, artister och djur. Ett minus däremot får den föreställningen jag såg för att några scener blev lite för långa, speciellt andra delen efter paus. Föreställningen hade annonserats att den var två timmar och tio minuter med paus, men den drog ut över tiden en dryg halvtimme. Den halvtimmen tror jag ensemblen kommer att se till att minska till premiären i Skövde och inför turnerandet runt om i landet.

Uppsättningen ska ha ett plus för att Bert Karlsson varken svartmålas eller skönmålas. Han är som han är och rör sig i en stor gråzon och är varken perfekt eller enbart ond. Det är bra, han blir begriplig trots att det en komisk ton.

Det har kommit flera olika scenkonst-uppsättningar sista tiden som skildrar nutidshistoria. Förra veckan hade Donna Juanita premiär på Stockholms stadsteater och i helgen var det operan Nixon och Kina som gick upp på den Kungliga Operan i Stockholm. Jag gillar det, att se vår tid och det jag själv upplevt gestaltas på scen. Vi var många i publiken på pressvisningen av Främling som minns mycket av det som gestaltades, som Ny Demokratis uppgång och fall med huvudaktörerna Ian Wachtmeister, Vivianne Franzén tillsammans med Bert själv, dispyterna med Bengt Westerberg och artisterna som hade kontrakt med Bert Karlsson: Carola, bröderna Herrey, Vikingarna och Ultima Thule.

Föreställningen öppnar upp för diskussioner och samtal: den ska på turné runt om i landet med Riksteatern. Jag hoppas att många, många kommer och ser den och att samtalet fortsätter efter föreställningen. För min del tycker jag att föreställningen egentligen handlar om det svenska samhället – skildrat utifrån en mycket speciell personlighet som lyckats ställa saker på sin spets.

Medverkande
Bert Karlsson – Anna-Lena Efverman
Carola/Stefan/Löfven/Vivianne Franzén/Kommunikatören m.fl. – Frida Beckman
Ian Wachtmeister/Ullsvin/Carola/sångare i Vikningarna m.fl. – Nils Närman Svensson
Bengt Westerberg/Kungen/Morgan Johansson/Fjällko m.fl. – Martin Rosengardten
Richard Herrey/Christina Rogestam/Skånskan, Carola m.fl. – Gloria Tapia
Tomas Tobé/Jimmie Åkesson/Viking/Ullsvin m.fl. – Steve Kratz

Foto: Urban Jörén

framling3

2 oktober, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *