Last Chance U – mycket mer än en sportdokumentär

Skribent:
Last Chance U

Last Chance U

Last Chance U
2016, 6 avsnitt, visas på Netflix, Dokumentär
Producent: Adam Ridley

Last Chance U

Last Chance U

East Mississippi Community College(EMCC) ligger som namnet antyder I Mississippi, USA. De erbjuder två-åriga utbildningar och de studenter som tar examen kan fortsätta sina studier på universitet. Det finns ytterligare 14 Community colleges i Mississippi, vars uppgift är att erbjuda högre utbildning till ungdomar på landsbygden. Det som skiljer EMCC från de andra 14 är att de har ett väldigt framgångsrikt lag i amerikansk fotboll. Last Chance U är en dokumentär där vi möter några av spelarna och ledarna i EMCC Lions Football team.

Sport har en framträdande roll i det amerikanska skolsystemet. Universitetslagen är minst lika populära som proffslagen och High School-lagen är i många fall stadens eller stadsdelens stolthet. De unga spelarna blir stadens hjältar. Att vara framgångsrik atlet är för många amerikanska ungdomar också den enda vägen till en universitetsutbildning. EMCC har specialiserat sig på att rekrytera ungdomar som har idrottslig talang, men har problem med att klara sina studier.

Last Chance U

Last Chance U

Brittany Wagner har förmodligen det tuffaste jobbet på EMCC. Hon är studievägledare för spelarna i Lions. Det är hennes uppgift att motivera dem att ta sina studier på lika stort allvar som

fotbollen, vilket inte är helt enkelt. När jag ser henne ha ett möte med spelare som sitter ihopsjunkna i en soffa och leker med sina mobiler och rätt blankt ignorerar henne, när hon försöker få dem att förstå att utan godkända studier blir det inget universitet och definitivt inget spel i proffsligan NFL, fylls jag av beundran.

Hon konstaterar kallt att många av hennes elever inte klarar av den minsta motgång. De lägger av eller stänger av och det är hennes jobb att få dem igenom studierna, på ett sätt eller annat. Hon har ett gäng strulpellar med enorma egon att hantera och hon gör det med bravur.

Å andra sidan är det inte så underligt att en del elever har problem. Vissa av dem kommer från väldigt struliga uppväxtförhållanden, andra från familjer där de kan vara den förste som överhuvudtaget varit aktuell för högre utbildning. Å tredje sidan har de som tonåringar varit avgudade i sina skolor, städer och stadsdelar. Omgivningen har tolererat rätt mycket från dem som andra ungdomar inte kommer undan med.

Lagets coach Buddy Stephens är ett kapitel för sig. Han måste vara modellen för varje coach i samtliga filmer och serier om amerikansk idrott som gjorts. Han är storväxt, hetlevrad och högljudd. En vandrande stereotyp, men en framgångsrik sådan. Han är också den person i serien jag är mest kluven inför. Jag vet inte om jag ska gille eller ogilla honom.

I en scen intervjuas en kvinna från någonstans i Mississippi. Hon säger att för en hel del ungdomar från hennes del av USA finns tre vägar. ”The army, football or the corner”. ”The corner” är kod för raka vägen till gäng, kriminalitet, missbruk, fängelse och den tidiga våldsamma död som drabbar många unga afroamerikanska män. För en del av eleverna vi möter är EMCC verkligen Last Chance U.

Låt er inte avskräckas av genren ”Sportdokumentär”. Last Chance U är en dokumentär om amerikansk idrott, men det är inte allt den är. Den ger också en inblick i ett USA vi som svenskar och européer inte ser.

Foton: Alan Markfield/Netflix

Peter Johansson

6 september, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *