Fyra svenska fotografer ställer ut sina prisbelönta bilder i Stockholm

Skribent:
Magnus Wennman Aftonbladet. Där barnen sover

Magnus Wennman Aftonbladet. Där barnen sover

Fotograferna Paul Hansen och Jonas Lindkvist från DN, Magnus Wennman från Aftonbladet och frilansaren Niclas Hammarström har alla vunnit priser i världens mest prestigefulla fototävling för pressfotografer. Utställningen arrangeras av Canon och kan beskådas i Gallerian i Stockholm och här berättar fotograferna själva om sina bilder i ett pressmeddelande:

Paul Hansen, DN, 2:a pris General News: Bilden visar en båt med flyktingar som korsat Medelhavet från Turkiet för att ta sig till Grekland. Det är en mörk bild av tre miljarder skäl. Det är summan i euro som EU lovade Turkiet för att stoppa dessa båtar som är fyllda till bristningsgränsen. Mellan 30 och 50 människor som inte kan simma trängs i en gummiflotte som sjunker på en minut om den börjar läcka. De försöker ta sig till Lesbos i skydd av

mörkret. I det här fallet har de valt en farligare kustremsa nära flygplatsen eftersom kustbevakningen patrullerar den norra delen dit flyktingar brukar ta sig. Man vet aldrig exakt var de kommer, det enda man kan se är ett blinkande ljus ute på havet från någon telefon. Jag fick en känsla att de rörde sig mot flygplatsens ljus och lyckades ta den här bilden vid stranden. Den får en 3D-effekt av att en hjälparbetares pannlampa fläckvis lyser upp i bilden.’

Jonas Lindkvist, DN, 3 pris Singles Sport: Bilden är tagen inne på Forsgrénska badet på Medborgarplatsen i Stockholm under en uppvisning runt jul. Det är medlemmar från simklubben Neptuns konstsimsektion som uppträder. Jag är specialiserad på sport och då mest på det som händer runt omkring, även om jag jobbar med det mesta på DN. Konstsimning började jag fotografera under OS i Aten 2004 – då tyckte jag att det var helt fantastiskt att man kunde se simmarna underifrån genom ett fönster. Jag har tagit många bilder under vatten men den här är tagen från en hylla en fem-sex meter ovanifrån. Det speciella med den är att alla är svarta i ansiktet. Det beror på att de plötsligt släckte lamporna i hallen så det är bara ljuset underifrån som lyser upp. Det gör att alla ser ut att ha masker.

Niclas Hammarström, frilans, 3:e pris Spot News: Bilden är tagen i San Pedro Sula i Honduras och är med i ett reportage om gängkrig. Honduras är ett av de farligaste länderna i världen med nästan 7000 mord per år. Vi var där och träffade kriminella och fångar i fängelser för att beskriva det blodiga och våldsamma kriget mellan rivaliserande gäng om knark och områden. Man skjuter inte någon med ett skott utan pepprar allt vad man kan. Man skär folk i småbitar, allt för att skrämma dem man krigar mot eller för att pressa någon på pengar. Samma kväll som jag tog den här bilden dog tre människor. Jag var där i tio dagar och det känns som ett omöjligt uppdrag att lösa detta på kort sikt. Poliskåren och politiker är korrupta, och de unga killar eller barn som hamnar i gängen kan inte ta sig ur. De skriver i princip på livstidskontrakt. Om de försöker lämna kan familjen bli mördad.

Magnus Wennman, Aftonbladet, 3:e pris People Stories: Bildserien visar barn på flykt från kriget i Syren, bilderna är tagna i åtta olika länder och visar under vilka omständigheter barnen tvingas sova. Det började som ett projekt 2015 inför fyraårsdagen av kriget. Den massiva flyktingströmmen till Europa hade ännu inte startat och det var svårt att få folk att bry sig om konflikten i Syrien. Vi ville hitta ett nytt sätt att berätta om de mest oskyldiga i konflikten. Jag valde att fokusera på var barn på flykt tvingas sova. Vissa sitter fast i ändlösa flyktingläger, andra i inofficiella läger under fruktansvärda omständigheter medan familjer desperat försöker ta sig till norra Europa. Det var såklart jobbigt att se och som journalist blir man aldrig van vid de här situationerna. Men det bästa sättet att påverka är att göra mitt jobb. Många gånger känner man att det man gör kanske inte spelar någon roll, men i det här projektet känner jag att det har gjort skillnad. Utställningen ”Där barnen sover” har rest jorden runt och bilderna har blivit publicerade i över 50 medier värden över.

Utställningen visas i Gallerian mellan 2 -18 september under gallerians öppettider och är kostnadsfri. Utställningen innehåller 155 bilder utskrivna på Canon Arizona flatbäddskrivare.

För mer information om utställningen besök gärna www.worldpressphoto.org

2 september, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *