Recension: Atmosphere – Fishing Blues

atmosphere

Artist: Atmosphere
Titel: Fishing Blues
Betyg: 3

Atmosphere är tematiskt ett intressant band. Som första hip-hop akt utmanade de idén om hip-hop fans som testosteronstinna män med bister uppsyn och tatuerade överarmar. Istället skapade de en arena som bjöd in kvinnorna att delta. Som resultat har de fått en brokig skara människor av varierande kön och i blandade åldrar att lyssna på dem.

Med ett tiotal studioalbum och fem EP’s bakom sig är Hip-hop producenterna från Minneapolis Ant och Slug knappast nya i gamet. Men trots stor erfarenhet har de aldrig hittat rätt hos mig. Duon är väloljad. De två har en gemensam approach med mjukare reggae-inspirerad rap.
De är uttalade feminister och gentlemän med tweed-kavaj och pipa i munnen som tydligt formulerar sina ord så att ingen åttioåring ska missa kontentan.

Och medan andra självutnämnda genier som Kanye och Jay-Z slänger sig med sexistiska uttryck formulerar vännerna meningar som: “I Like To Squeeze Your Butt and Make You Horny But I Know You Gotta Wake Up Early in the Morning. So I Will Just Lie Next To You and Think About Making Sex To You. It May Sound Perverted, But That Aint Enough To Curv My Enthusiasm”. Det känns fräscht och så självklart hur de väljer att inte objektifiera kvinnorna. Även om det är tröttsamt att det alltid måste handla om sex, till och med när fokus är att ta avstånd ifrån sexuell praktik.

Vännerna är jante, vill inte vara förmer än någon annan: “I Don’t Pretend To Be Cool, Don’t Pretend To be Smart, Don’t Pretend To be First … Don’t Pretend To be Deep. I Am Everything That’s in Between.” Jag saknar en kaxigare Atmosphere som vågar sticka ut hakan.

Bandet tar noll risker med sin kompetenta, finlemmade men slätstrukna rap.

Betyget höjs på grund av välvalda gästartister. Hypade Aesop Rock gästar i Chasing New York, och i Where the Lights Go Out medverkar DOOM som med sin suggestiva musik skapar en större tyngd i ljudbilden.

Atmosphere anno 2016 och Fishing Blues är lagom på ett försiktigt och småtråkigt vis som knappast stillar min hunger efter nydanande popmusik.

31 augusti, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *