En tävling – vem orkar dansa till slutet? Premiär för Maratondansen 25 augusti på Stockholms stadsteater

Skribent:
Foto: Matilda Rahm

Foto: Matilda Rahm

Maratondansen – höstens stora satsning på genreöverskridande scenkonst – har premiär på Stora scenen 25 augusti. I Maratondansen tävlar de medverkande om att vinna förstapriset: en fast anställning. Och det är publiken som är jury. Vår danschef Kenneth Kvarnström debuterar som teaterregissör och flera av våra mest erfarna skådespelare debuterar som dansare, bland andra Philip Zandén, Gunilla Röör, Kajsa Ernst och Katarina Ewerlöf. Kostym av Camilla Thulin.

Ett pressmeddelande berättar:
Det är dags för mästerskapen i maratondans. Till den glittrande showen kommer deltagarna, i hopp om att stå ensamma kvar som segrare på dansgolvet. Det gäller att orka dansa längst. Och mer än så, det gäller att synas. Att få sin stund i rampljuset.

– Det här är en kreativ krock mellan olika konstnärskap, att det är just vår danschef Kenneth Kvarnström som gör detta pionjärprojekt var en förutsättning. Han har en stark konstnärlig vision. Och den erfarenhet som krävs för att leda denna maffiga ensemble, som består av några av våra mest älskade och erfarna skådespelare, till nya höjder och konstnärliga uttryck, säger Anna Takanen, teater- och scenkonstchef.

Maratondansen, efter Horace McCoys roman, är en pjäs om drömmar och rivalitet, men också en berättelse om livet. Showen måste fortsätta, fastän kroppen strejkar och fötterna värker. Vår danschef, Kenneth Kvarnström debuterar här som regissör med en erfaren ensemble som ställer frågan på sin spets: vem orkar dansa till slutet?

– Det är med en viss skräckblandad förtjusning som jag har gått in i detta projekt. Det är spännande att arbeta med så erfarna skådespelare. Vad händer när etablerade skådespelare möter dansens uttryck och när själva föreställningen blir en tävling i att orka dansa längst? säger Kenneth Kvarnström, danschef.

I föreställningen kommer ensemblen att tävla mot varandra i en rad olika dansstilar som finsk tango, charleston och bollywood. Vem som är bäst avgör publiken som röstar med sina programblad.
Kenneth Kvarnström har sedan genombrottet 1990 satt upp ett fyrtiotal dansverk och sceniska produktioner. Han har varit konstnärsprofessor i Finland och chef för Dansens Hus i Stockholm. Kenneth Kvarnström räknas till en av Europas främsta koreografer inom samtida dans. Tidigare i år tilldelades han Per Gannevik-stipendiet. Kenneth Kvarnström har sedan han 2013 tillträdde som danschef på Kulturhuset Stadsteatern satt upp flera kritikerrosade dansföreställningar, bland annat TAPE, den första akten av den hyllade föreställningen DOUBLEtake, som 2015 turnerade i USA och spelade på prestigefyllda BAM, Brooklyn Academy of Music, i New York.

MARATONDANSEN
EFTER EN ROMAN AV HORACE MCCOY

Premiär 25 augusti på Stora scenen

Regi, koreografi & scenografi Kenneth Kvarnström
Kostym Camilla Thulin
Ljus Patrik Bogårdh
Mask Susanne von Platen
Dramaturg Lucas Svensson
Biträdande regissör Mia Winge

Medverkande: Mina Azarian, Ulf Eklund, Kajsa Ernst, Katarina Ewerlöf, Françoise Fournier, Robert Fux, Anders Johannisson, Jan Mybrand, Odile Nunes, Gunilla Röör, Per Sandberg, Eva Stenson och Philip Zandén

11 augusti, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *