Vad händer när skådespelare från storstaden skickas ut för att vandra i naturen? – urpremiär på Stockholms stadsteater

Skribent:

En humoristisk vandringspjäs är höstens första urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern, berättar ett pressmeddealnde:

Vad händer när en grupp skådespelare från storstaden skickas ut för att vandra i naturen? Vad upplever de när tystnaden sänker sig och kartan är det enda sällskapet? Vandring är utgångspunkten i Den långa marschen – Gunilla Heilborns debut som regissör på Kulturhuset Stadsteatern. En dokumentär föreställning med Alma Pöysti, Kirsti Stubø, Kristiina Viiala, Andreas Kundler, Jessica Liedberg, Daniel Nyström och Emil Almén. Urpremiär 19 augusti på Lilla scenen.

– Jag ville få ut skådespelarna ur huset och göra någonting utifrån deras upplevelser i stället för att ge dem ett färdigt manus. Att vandra är enkelt, men det skapar samtidigt tid och rum för att tänka, säger regissören Gunilla Heilborn.

Koreografen och filmskaparen Gunilla Heilborn har hyllats för sina unika föreställningar, spetsade med humor. Bland hennes tidigare koreografiska verk märks bland andra Potatislandet, This is not a love story och Femårsplanen. Hennes senaste föreställning, The Knowledge, handlade om kunskap, hjärnan och att navigera. Gunilla Heilborn har flera gånger Guldbaggenominerats för sina kortfilmer och vann 2007 med filmen Hur man gör.

Arbetet med Den långa marschen inleddes med flera veckor av vandring, på kortare och längre sträckor, i grupp och ensam. De medverkande skådespelarna skickades ut ur repsalen med kartor och förslag på vandringssträckor. De fick bland annat i uppgift att utforska det bästa tempot att gå i om man vill tänka eller undvika att tänka.

– Det finns något präktigt över att vara ute och gå i naturen, men vi tar ner det till en mer mänsklig nivå. Någon är hungrig, någon annan har gått vilse och en tredje funderar över vilka vandringskängor som är bäst. Hela upplevelsen blev lite som ett scoutläger, säger Gunilla Heilborn.
Skådespelarnas upplevelser ligger till grund för föreställningen. Med humor, musik och koreografi är det en betraktelse över vår mest grundläggande rörelse: att gå.
– Alla har varit otroligt generösa med sina tankar och erfarenheter. Det ger en dokumentär känsla som vi hoppas kunna förmedla på scenen, säger Gunilla Heilborn.

Den långa marschen
AV GUNILLA HEILBORN

Premiär 19 augusti på Lilla scenen

Av och regi: Gunilla Heilborn
Musik: Hans Appelqvist
Scenografi och kostym: Katarina Wiklund och Susanna Wiklund
Ljus: Minna Tiikainen
Mask: Maria Lindstedt
Medverkande och text:
Alma Pöysti
Kirsti Stubø
Kristiina Viiala
Andreas Kundler
Jessica Liedberg
Daniel Nyström
Emil Almén

4 augusti, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *