Stockholm Music and Arts: Joan Baez – ikonen som fyller stora scenen med sin naturlighet

Joan Baez 6

Joan Baez på Stockholm Music and Arts
Stora scenen, söndag 31 juli
Betyg 5

Musik behöver inte vara så tillkrånglad eller pretentiös. En artist med bra sångröst, en gitarr, ett slagverk och emellanåt lite piano eller banjo och till detta en naturlighet på scenen: Joan Baez fyller stora scenen mer än band med påkostade ljusshower.

Hon är en ikon och hon tog över stora scenen utan stora åthävor. Hon möttes av varma och kraftiga applådåskor när hon äntrade scenen.

”It´s All Over Now, Baby Blue” av Bob Dylan var första sången hon spelade på konserten på Stockholm Music and Arts. Hon är legendarisk, både som musiker men lika mycket för sitt engagemang för mänskliga rättigheter och allas lika värde. Hon är folkmusiker, gitarrist, kompositör och aktivist för medborgerliga- och mänskliga rättigheter, pacifism samt inom miljörörelsen.- och på spelningen på Skeppsholmen förmedlade hon allt detta.

Joan Baez slog igen som ung och för många av oss har hon alltid funnits där, som en förebild. Hon har en gudomlig fin och naturlig sångröst som inte verkar ha åldrats alls. Å andra sidan är hon inte så gammal ändå trots att hon varit världskänd i mer än femtio år. Hon fylld 75 i januari och debuterade på en festival i Newport som 18-åring. Hon fick sitt genombrott i början av 1960-talet. Jämte Bob Dylan var hon under denna tid en av förgrundsfigurerna inom amerikansk folkmusik.

Hon fick med sig publiken hela tiden och hon bjöd på flera av de sånger hon är som mest älskad för, hon bjöd både på ”Silver Daggar” och ”Diamonds And Rust” men kanske publiken blev som allra, allra mest lycklig när hon bjöd in en gäst på scen: Patti Smith – och tillsammans framförde de John Lennons ”Imagine”. Fast när hon sjöng ”Another World” av Antony Hegarty (som numer har namnet Anohni) var responsen enorm också från publiken, likaså när hon sjöng ”Me and Bobby McGee”.

– Antonys sång är mycket och mörk och så är världen idag, sade Joan Baez.

Hon hade korta, intressant mellansnack emellanåt. När hon skulle spelade, ”Silver Dagger”, som kommer från hennes första album sade:
– Vi hade album på den tiden, vinylskivor som vi satte en nål på för att lyssna, sade hon.

Hon berättade också om när hon under sextiotalet protesterade mot Vietnamkriget och greps och sattes i häkte.
– Där satt vi bakom galler, tjugo vita kvinnor tillsammans med många unga svarta män. Vi satt där och vi berättade om våra liv för varandra.

Hennes son ackompanjerade förresten på slagverk och drycken hon drack på scen var en kopp te. Och självklart sjöng hon sången om Joe Hill, som ju har anor från Sverige.

Foto: BeA Nilsson

Joan Baez 1

Joan Baez 2

Joan Baez 3

Joan Baez 4

Joan Baez 5

Joan Baez 7

Joan Baez 9

Joan Baez 10

Joan Baez 11

Joan Baez 12

31 juli, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *