Stockholm Music and Arts: Bildgalleri – Tomas Andersson Wij och Patrick Wolf

Skribent:

Tomas Andersson 1

Bildgalleri från Stockholm Music and Arts, två tidiga spelningar
Tomas Andersson Wij på Stora scenen, lördag 30 juli 2016
Patrick Wolf på Trädgårdsscenen, lördag 30 juli 2016

Festivalens andra dag började mer i popmusikens tecken än första dagen rappande inledning. Popartisten Patrick Wolf var först ut på den mindre scenen, Trädgårdsscenen och efter det österbottniska popbandet Vasas flora och fauna var det Tomas Andersson Wij som äntrade stora scenen.

Lite uppgifter om Patrick Wolf och Tomas Andersson Wij från festivalhemsidan:
Patrick Wolf är en popstjärna som popstjärnor ska vara – excentrisk, innovativ, hypermusikalisk, dramatisk, radikal och kreativ. Att han ser ut som en ung Lord Byron och uppträder i allt från burka till glitter och vingar gör ju inte saken sämre. Tidigt i sin karriär spelade han fiol med Arcade Fire, CocoRosie och The Hidden Cameras och det är band han har en uppenbar släktskap med. Stora känslor, stora gester och ett slags färgglatt mörker. Men framförallt gör Patrick Wolf musik som känns nödvändig, om känslor han bara måste få dela med dig. Och när nu hans musik är en så väldigt tilltalande mix av gyllene pop och electronica med stråk av folkmusik vore det ju väldigt dumt av dig att inte lyssna.

När Patrick Wolf debuterade med albumet ”Lychantropy” var han 19 år och gick fortfarande i skolan. Sedan dess har han släppt ytterligare fem album varav ”Lupercalia” med hitsingeln ”The City” kanske varit mest framgångsrikt. 2013 turnerade han som violinist med Patti Smith på hennes Banga-turné.

Utan Tomas Anderson Wij stannar Sverige. Det är sant. Vi behöver ett starkt fundament av musikalisk noggrannhet, tematisk räckvidd och existentiellt djup för att orka med all flyktig popmusik som bombarderar oss dygnet runt. Och då står Tomas Anderson Wij där, allvarlig och med en gitarr i handen, som en trygg garanti för att det fortfarande görs musik både av och för vuxna människor. Under det senaste året har han fått mycket uppmärksamhet för sin konsert- och tv-serie ”Tomas Anderson Wij spelar med” där han uppträder med olika gäster. En andra säsong kommer snart på SVT.

Förutom elva album i eget namn har Tomas Anderson Wij arbetat tillsammans med väldigt många av våra mest älskade artister, då ofta som textförfattare men även som låtskrivare: Freddie Wadling, Totta Näslund, Bo Kaspers Orkester, Helen Sjöholm, Tommy Körberg, Rikard Wolff, Mauro Scocco och många fler. Han har varit grammisnominerad fyra gånger och mottog 2013 års Evert Taube-stipendium.

Foto: BeA Nilsson

Tomas Andersson 2

Tomas Andersson 3

Tomas Andersson 4

Tomas Andersson 5

Patrick Wolf 1

Patrick Wolf 2

Patrick Wolf 3

Patrick Wolf 4

Patrick Wolf 5

30 juli, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *