Mohammed Ali och Erik Lundin invigde årets upplaga av Stockholm Music and Arts

Skribent:

B IMG_7251

Musik- och konstfestivalen Stockholm Music and Arts startades i lysande sommarsol på Skeppsholmen mitt i lunchrusningen på fredagen den 29 juli 2016. Enligt väderprognoserna ser det ut som att alla tre festivaldagarna kommer att ha soligt och hett väder.

Först ut på musikscenen var rapduon Mohammed Ali som därmed invigde musikdelen av festivalen och de invigde samtidigt festivalens nya scen, Trädgårdsscenen som ligger i trädgården vid Café Blom vid Moderna Muséet och Arkitektur- och Designcentrum. Den nya scenen rymmer omkring 1.500 personer, vilket är lite drygt en tiondel av vad hela festivalen rymmer. För att vara säker på att få en plats där måste besökare köa, åtminstone till de mest publikdragande artisterna.

Trädgårdsscenen är en mysig liten scen och där finns både plats i solskenet och i skuggan under träd och där finns möjlighet både att köpa en kopp kaffe eller ta något kallt att dricka och äta något. Däremot tror jag det kan bli en del klagomål på arrangemanget ändå. Åtminstone när Patti Smith spelar. Då kommer nog inte 1.500 platser att räcka till.

Starten av årets upplaga av festivalen hade en stark samhällskritisk inledning både med Mohammed Ali på Trädgårdsscenn och Erik Lundin som var först ut på stora scenen som med stora bokstäven målade på ett stort lakan över scenen hade texten ”Hur mycket är ett liv i orten värt?”

Beskrivningen av Erik Lundin på festivalhemsidan är väldigt träffande:
Erik Lundin gör något av det svåraste en artist kan göra, han sätter en ficklampa i ansiktet inte bara på sig själv och sin omgivning utan ett helt land och den tid som är nu. Och han gör det elegantare och intelligentare än kanske någon tidigare svensk artist, med en perfekt avvägd mix av humor, bråddjupt allvar och en teknik som mer än matchar retoriken.

Under namnet Eboi har Lundin länge verkat i branschen men det var i och med bytet från engelska till svenska på epn Suedi i vintras som det riktigt breda genombrottet kom. Femma i DN, femma i Di, femma i Kingsize, sexa i Gaffa och glada gubben i Nöjesguiden, P3 Guld-vinnare som bästa hiphop/soul och Grammisvinnare för både hiphop/soul och, ytterst välförtjänt, som årets textförfattare. Många har kallat Suedi en av de bästa svenska hiphop-debuterna någonsin men vi går ett steg längre och hävdar att det är en av de bästa svenska debuterna någonsin, punkt.

Moderna Museet var dock igång tidigare på dagen och där vimlade av besökare. Festivalen innehåller också ett stort och intressant konsttema. Bland annat visa ett bildspel av artisten Olle Ljungström varje dag mellan 10-18 under festivalen.

Olle Ljungström var precis det Stockholm Music & Arts handlar om – föreningen mellan musik och konst. Som en hyllning till hans liv, visas hans bildspel ”Ur Olles kamera” under årets Stockholm Music & Arts. Bildspelet visas Moderna Muséets.

Lite bakgrundsfakta om Mohammed Ali:
Mer än 15 år har passerat sedan Rawa Ali och Mohammed Ryback gjorde musik ihop för förstå gången. Resan började på en högstadieskola i Visättra, två tonåringar med liknande mål och drömmar och som även delade en frustration över orättvisor de stötte på i sin vardag fann varandra. Genom åren har Rawa och Mohammed utvecklat ett samarbete bestående av en stark vänskap och respekt för varandra. De kompletterar varandra både musikaliskt och som låtskrivare, den långa vänskapen har gjort att de avslutar varandras meningar och förstår vad den andra tänker utan att ord behövs. Tillsammans gör de varandra lite bättre.
År 2009 debuterade Mohammed Ali med mix-tapen Processen, genomslagskraften blev enorm och låtarna rosades. De nominerades till P3-guld och på Manifestgalan fick de med sig pris hem. Det varma mottagandet kom lite som en chock för de unga rapparna men pressen blev en drivkraft att ta musiken på allvar. Sedan dess har de fortsatt att krydda hiphopsverige med texter som alltid har något att säga om den tid vi lever i.

Både Rawa och Mohammed kom som flyktingar till Sverige som barn och på deras första fullängdare Vi (2011) rappar de om sina erfarenheter av flykt, makt och utanförskap. År 2014 släpptes EP:n50 länder som belönades som ”Årets EP” på Kingsizegalan året efter.

Nu är de aktuella med albumet Tills Nästa Gång, peppen inför släppet är stort och singlarna Biografi och Bättras som släppts som smakprov har hyllats av fans och vid spelningar. Mycket har hänt i deras liv sedan första släppet vilket även märks i musiken. Själva beskriver de albumet som ett mognare, personligare och mer poetiskt album än tidigare släpp.

Foto: BeA Nilsson

B IMG_7256

B IMG_7257

B IMG_7264

B IMG_7270

B IMG_7333

B IMG_7385

29 juli, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *