Herr Lows konstkrönika: ”Prickiga damen”, kul textildesign, keramisk mångfald och mycket mera

Skribent:

1

Yayoi Kusama på Moderna Museet.

Semestertider. Stängt, stängt, stängt. Stockholm vilar. Men jag har hittat öppna dörrar mitt i sommaren. Kom, följ med mig in!

Yayoi Kusama: ”I oändligheten” Moderna Museet. ”Prickiga damen” sätter punkt. Efter punkt, efter punkt. Detta säregna konstnärskap har fascinerat publiken i mer än sex årtionden. Yayoi Kusama, född 1929, är fortfarande kreativ och produktiv. Vid 87 års ålder målar hon varje dag.

Moderna Museet iscensätter nu en stor utställning i många delar. Installationer, målningar, skulpturer. Konstnärens senaste verk, ”Livets hymn”, premiärvisas i Stockholm; ett svart rum med speglar, vattenbassänger och kulörta runda (naturligtvis) lyktor som skiftar färg. Mycket vackert, rofyllt och överraskande bakom ett anonymt draperi. Denna sal, för övrigt den ursprungliga delen av Moderna Museet, väcker starka minnen.

1966 visades här på golvet den enorma och mycket omtalade skulpturen ”Hon” skapad av Niki de Saint-Phalle. Samma år utförde Yayoi Kusama ”Narkissos trädgård”, en installation bestående av 1500 spegelklot, nu placerade på exakt den yta där den gravida jättekvinnan låg med särade ben. Kvinnokraften tillbaka, lika påtaglig. Men bakgrunden till Yayoi Kusamas konstnärskap är dyster, under hela sitt liv har hon lidit av hallucinationer. Yayoi har förvandlat detta sjukdomstillstånd till en mycket personlig, näst intill tvångsmässig bildvärld. Besökaren kan förirra sig bland oändliga nät, spegelrum och tusentals prickar.

Många anser att Yayoi Kusama är duktig på att marknadsföra sig själv, hon brukar jämföras med Andy Warhol i den delen. Dock är detta utan tvekan en av de mest spännande konstupplevelserna i Stockholm just nu. Bara du inte blir yr av alla prickar …

”THE NEW HUMAN” Moderna Museet. I museets nedre plan visas denna utställning, som utforskar människans livsvillkor i en snabbt föränderlig värld. Hur ser vi på oss själva och varandra? THE NEW HUMAN blickar in i en global oroshärd av religiös fanatism och politisk extremism, men lyfter också fram exempel på solidaritet och medmänsklighet. Utställningen rör sig mellan det komiskt absurda och djupt allvarliga, och på ett liknande sätt tycks människan balansera på gränsen mellan undergång och formandet av något nytt.

Detta är ett film- och videobaserat projekt med tydlig aktualitet.

”Mode i sju akter” Kulturhuset. Missade du de olika konsthögskolornas vårutställningar? Ingen fara. Hur ser morgondagens kreationer ut? Vilka metoder och uttryck arbetar dagens konststudenter med? Här får du en del av svaren. Nu visas textildesign med fokus på mode i sju avdelningar:

AKT 1 Kreationer från studenter på Beckmans Designhögskola.
AKT 2 Verk av studenter från Handarbetets Vänner.
AKT 3 En ljud- och bildinstallation med Modedoktorn Philip Warkander.
AKT 4 Verk av studenter på Konstfack.
AKT 5 Kreationer från JUNI, nytt finskt herrmode.
AKT 6 Seminarium: Modehusens estetik – tradition eller nekrofili?
AKT 7 Seminarium: Hållbart mode – en paradox?

Fantasin flödar i Kulturhuset, det är skickligt, roligt och lekfullt.

Sommarutställning, Kaolin. Sveriges enda renodlade keramikkooperativ, bildat 1978, ställer ut verk av dess medlemmar. Presentationen är överskådlig och mångfalden ger en bra bild av verksamheten. Galleriet har även en butik med verk som ständigt förnyas.

”Bilden av Garbo” Fotografiska. Stockholmsflickan Greta Lovisa Gustafsson (1905-1990) jobbade på varuhuset Pub som ung. Resten är filmhistoria. Nu presenteras den troligen största privata kollektionen av unika Garbo-fotografier, samlat under 20 år av Lars Nordin. Många av bilderna har aldrig tidigare visats offentligt. Ett hemlighetsfullt liv möter nu allas våra blickar. Undrar vad Greta skulle ha tyckt om det.

”Med färgen bortom ytan” Carl Kylberg (1878-1952) Thielska Galleriet. Det är en färgstark sommar ute på Djurgården. Thielska Galleriet har hittat helt rätt. Så här beskriver museet utställningen: ”Svepande penseldrag och vibrerande färger utmärker Carl Kylbergs målningar med landskap, figurscener och stilleben. Måleriet kombinerades med ett andligt sökande som ger hans verk ett existentiellt djup. Konstverkens upplösta former debatterades både i konstvärlden och i politiken. Utställningen visar delar av Kylbergs hela produktion, från de tidiga målningarna och skämtteckningarna från 1910-talet, barnböckerna och de mer färgstarka 20-talsmålningarna till de välkända klassiska motiven från 1930- och 40-talen.

Det tog tid innan Kylberg fick ett genombrott hos en bredare publik, men sedan 1930-talet tillhör han portalfigurerna i 1900-talets svenska konsthistoria. Utställningen lyfter fram konstnärsrollen och sätter in hans målningar i tidsandan före, under och efter andra världskriget. Kylbergs ständiga självrannsakan och sökande efter mening bortom de materiella värdena känns aktuell än idag. Med färgens hjälp strävar konstnären bortom dukens yta och kan även utmana vår egen tids fixering vid yta och konsumtion.” Det är väl formulerat och kunde inte uttryckas bättre..

”Fotosidan Masters” Galleri Kontrast. För tredje året i följd visar Galleri Kontrast ett urval av bilder från den stora fototävlingen ”Fotosidan” där medlemmar deltar med ”Porträtt”, ”Natur” och ”Ögonblicksbilder”. Resultatet, ett 70-tal fotografier, är varierat både till teknik, personligt tilltal och tema. Några bilder sticker ut, medan andra inte får mig att stanna upp.

”Akvarellsalong” Edsvik Konsthall.  Detta är en jurybedömd utställning, där etablerade konstnärer tillsammans med ännu inte kända målare från de nordiska länderna deltar. Akvarell tillhör en av de äldsta målarteknikerna och har blivit modernt igen. Arne Isacsson, Lars Lerin, Lars Holm, Gunnel Moheim, Helena Trovaj, Stanislaw Zoladz, med flera har starkt bidragit till akvarellteknikens spridning. Samtidigt pågår här den internationella akvarellutställningen “World of Watercolours” med konstnärer som Paul Sandby och William Turner.

Ingela Ihrman: “Det frodas i framtiden” Tensta Konsthall.  I en säregen bildvärld antar växter mänskliga egenskaper och nya mytologier växer fram i snåren. Ihrman intresserar sig för hur människan samspelar med andra arter. Vilken social betydelse har djur och växter i våra liv? Ihrman beskriver sitt perspektiv som etnobiologiskt, ”naturen i sig” intresserar henne inte, utan hur människan använder och uppfattar naturen. Normens gränser och stora kroppars handlingsutrymme undersöks. Fram växer en kärleksfull relation till klumpiga existenser och vildvuxna livsmiljöer. I utställningen möter vi den håriga skulpturen Jättebjörnlokan och den skulpturala kostymen Bjuvstegocefalen. Det hela formas till märkliga möten.

Ja, det blev ju en hel del till slut. Sommaren visar sig vara öppnare än jag från början trodde. Men glöm nu inte att vårda din tid. Den ädla konsten att koppla av och låta hjärnan få en paus är också viktig.

Bilderna nedan: 1, 2, 3 Yayoi Kusama på Moderna Museet. Den första bilden visar konstnärens senaste verk.  4 och 5  Modedesign i Kulturhuset. Foto: Lars Wickberg

2

3

4

6

7

27 juni, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *