Recension: Bruce Springsteen i Köpenhamn

Skribent:

springsteen

Bruce Springsteen, The River Tour
Parken, Köpenhamn 22 juni 2016
Betyg 3
Längd: 3 timmar, 20 minuter

Turnén som började som The River tour, dvs en genomspelning av plattan The River, kompletterat med en del andra låtar, har transformerats till en mer traditionell arenaturné signerat den ständigt unge Bruce Springsteen. 7 låtar av 20 från The River och 25 låtar från andra plattor. Jag är å ena sidan lite besviken över att han väljer att inte köra hela The River, å andra sidan förstår jag varför. Avslutningen på The River är en räcka långsamma låtar som inte riktigt passar i arenor som sväljer 50.000 åskådare.

Dagens spelning inleds med Out In The Streets, Badlands och Cadillac Ranch. Smaka på orden ”Inleds med”. Vad vi får är tre låtar som lika gärna kan avsluta en konsert, eller ligga som extranummer. Det, om inget annat, är en påminnelse om att Springsteen har en hyfsat gedigen låtkatalog att gräva ur.

Det var en bra konsert, trots att ljudet understundom var lite svajigt. Inledningen var som sagt gasen i botten och fortsättningen gjorde mig inte besviken. Sällan spelade Blinded by the Ligtht, följd av en gospel-inspirerad Spirit in The Night var för mig kvällens höjdpunkt. En blödande version av Point Blank, sällan spelade Pink Cadillac och en allsång utan like på Waitin on a sunny day var andra höjdpunkter. Extranumren ska vi bara inte tala om. Konserten avslutades med att Springsteen ensam på scenen framför Thunder Road.

springsteen2Bruce Springsteen är en musiker som ska upplevas på scen. Hans låtar gör sig bättre live än på skiva. Han är en av de sista stora artister som kvar från den era då nya artister fick inleda sin karriär med att turnera, skivkontrakt var en senare fråga. Gagen var låga, det var inte ovanligt att banden spelade för inträdet på baren de för tillfället uppträdde på. Kom det lite folk blev lönen därefter. De kunde spela en 5 kvällar på raken på samma ställe. För att folk ska komma tillbaka kväll efter kväll måste bandet leverera något extra och de kan inte bjuda på samma låtlista kväll efter kväll. Det konceptet har Springsteen tagit från Bobs Bar & Becue till arenor som Parken och Ullevi.

Efter sista tonen av Thunder Road har klingat ut är det lätt att glömma att huvudpersonen i dagens föreställning fyller 67 i september. Jag tror tyvärr att detta var sista gången vi sett Springsteen på vår sida Atlanten, i vart fall i detta format. Jag tror även att det är ett av motiven till varför vi inte får hela The River på menyn. Konserten var ett avsked, även om det inte sades öppet.

Kvällen konsert är min sjunde eller åttonde tillsammans med den gode Bruce. Det är inte den bästa spelningen jag sett med honom, men det är en enorm mängd energi från en artist som trots allt börjar se slutet på sin gärning. Ni som har biljetter till spelningarna i Göteborg har något att se fram emot. Jag ger konserten 3 Stone Ponys av fem möjliga. Det skulle ha varit fyra om inte ljuder fallerat lite grand. Jag måste även säga att om vilken annan artist som helst levererat motsvarande skulle vederbörande fått 6 av fem möjliga, men Springsteen spelar inte samma liga som alla andra.

Låtlista hämtad från Backstreets
1. Out in the Street
2. Badlands
3. Cadillac Ranch
4. Rendezvous
5. Sherry Darling
6. Blinded by the Light
7. Spirit in the Night
8. We Take Care of Our Own
9. Hungry Heart
10. Pink Cadillac
11. You Can Look (But You Better Not Touch)
12. Death to My Hometown
13. The River
14. Point Blank
15. Atlantic City
16. Murder Incorporated
17. The Promised Land
18. Working on the Highway
19. Darlington County
20. Waitin’ on a Sunny Day
21. I’m on Fire
22. Because the Night
23. The Rising
24. Land of Hope and Dreams

Extranummer
1. Born in the U.S.A.
2. Born to Run
3. Glory Days
4. Seven Nights to Rock
5. Dancing in the Dark
6. Tenth Avenue Freeze-out
7. Shout
8. Thunder Road

24 juni, 2016

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Katarina Bredberg skriver:

    Kan knappt vänta på att lyssna: i morgon måndag Ullevi 27 juni kl 20 . Förra gången han var här var för 4 år sedan och då förlorade jag biljetten. 2003 var första gången.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *