En liten fransk stad – den bästa tv-serien som finns på svenska kanaler just nu

enlitenfranskstad

En liten fransk stad
TV-serie som finns på SVT-Play
Betyg 5

”En liten fransk stad” är en tv-serie som utspelar sig under andra världskriget i den franska staden Villeneuve under tiden då delar av Frankrike var ockuperat av de tyska nazisterna. Den fjärde säsongen sänds varje lördag kväll på SVT – och de tre tidigare säsongerna finns i sin helhet på SVT Play. Tv-serien är nog det bästa som finns på tv-kanaler som finns tillgängliga i Sverige just nu.

enlitenfranskstad4På SVT:s hemsida beskrivs serien med två meningar:
Livet i en liten fransk stad när andra världskriget bryter ut. Stor vardagsdramatik, kärlek och relationer varvas med krigets fasor och intriger.

Serien är ett mästerverk. Vi får se alla de olika reaktioner som människor kan ha när de drabbas av krig och ockupation. Vi får se medlöparna, de fransmän som samarbetar med den tyska ockupationsmakten. Vi får se fransmän samarbeta av olika skäl: en del för maktens skull, andra för att de tjänar pengar på det, andra för att de inte vågar något annat. Det finns människor som försöker leva anständigt, försöker var hyggliga mot sina medmänniskor men som tvingas till obehagliga beslut och hemska gärningar, både bland den franska befolkningen och bland tyskarna.

Bland den tyska ockupationsmakten får vi också se olika karaktärer. Där finns soldater som måste lyda order men som ändå försöker bemöta fransmännen med respekt och medmänsklighet. Dör finns maktgalna officerare men också mer mänskliga officerare.

enlitenfranskstad2Det blir skrämmande tydligt att judeförföljelsen som nazisterna genomförde aldrig hade kunnat genomföras i så stor skala som den gjorde om inte ockuperade länders befolkningar, som i det här fallet Frankrikes politiker och befolkning, hade gått tyskarnas ärenden.

I början vad det yrkesförbud för judarna i de ockuperade delarna av Frankrike. En jude eller judinna fick inte ha en anställning inom staten. Snart förbjöds judar att ha företag. En så kallar ariserings-process startade. Snabbt blev det också lag på att alla judar måste bära judestjärnan tydligt på sig. Det var utegångsförbud på kvällarna – och judarnas utegångsförbud började alltid minst en timme före alla andras utegångsförbud. Efter ett tag fick den franska polisen order av tyskarna att gripa alla judar som inte var franska medborgare. Dessa samlades ihop och skickades iväg. Vart visste människorna inte då. Vi som ser serien med vår tids kunskap vet att de skickades till koncentrationsläger och för de flesta en säker död.

Förföljelsen av judar är förfärlig att se och det är som den unga judinnan Sarah säger i ett avsnitt:
– Det är ni hyggliga anständiga människor som gör att det går att genomföra.

Det är svårt att säga, tänker jag. Men kanske är det så att om majoriteten hade vägrat springa ockupationsmaktens ärenden, kanske hade judeförföljelsen kunnat hindras eller åtminstone inte blivit lika fruktansvärt stor?

Serien skildrar också motståndsrörelsen och de franska kommunisternas kamp. Kommunisterna var Stalin-trogna och löd order från högsta partiledningen och måste träffas i smyg. Den franska polisen hade listor där de registrerat alla som hade kommunistsympatier.

Seriens handling utspelar sig under andra världskriget men är egentligen en tidlös skildring av mänskligheten. Idag finns det människor i andra delar av världen som troligen upplever samma saker som skildras i ”En liten fransk stad”. Jag tänker på Syrien, Irak och Afghanistan bland annat där det pågår krig och stridigheter. En skillnad idag är kanske att det är lättare att sprida information. Människorna i den lilla staden Villeneuve har fått information att kriget är slut och att tyskarna ockuperat deras land och de därför måste lära sig samarbeta med ockupationsmakten. Vi som ser på serien med historiens glasögon vet att kriget var långt ifrån över och att tyskarna inte alls stod som segrare till slut.

enlitenfranskstad3Men hur kan ett samhälle läka efteråt när en del varit medlöpare och en del till och med medverkat till att civila fransmän dödats av tyskarna? Jag blir väldigt nyfiken på den franska historien och skulle vilja se fler serier och filmer som skildrar hur människorna där tog sig vidare efteråt.

Blir det en regnig midsommar eller regniga dagar på semestern: ägna lite tid åt att se den här serien. Den är skickligt gjord på många sätt. Dramaturgiskt såväll som fotomässigt. Ljud och musik har hög kvalitet och det är en lång rad duktiga skådespelare och trovärdiga karaktärsskildringar. Det finns lager i varenda personlighet, ingen är bara god eller bara ond – var och äen är en unik människa och ofta är det begripligt varför de agerar som de gör även om jag kan bli arg och inte hålla med dem.

”En liten fransk stöd” engagerar mig som tittare och även om den handlar om händelser under 1940-talet är det en tidlös skildring av människor och mänskligheten under krig och krigsliknande tillstånd. Där finns oändligt mycket att lära av för oss som lever idag.

23 juni, 2016

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. Scipio skriver:

    Det är en väldigt bra serie, men inte lika bra som Weissensee som utspelar sig i 1980-talets DDR. Den senare är dessutom mycket mer dagsaktuell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *