Bryan Adams: ”Varje fotografi bär på ett minne, en berättelse”

Skribent:
Bryan Adams, Lana Del Rey, London, 2012

Bryan Adams, Lana Del Rey, London, 2012

Bryan Adams
Exposed
18 juni–25 september 2016 på Fotografiska, Stockholm

Han har beskrivits som en rennäsannsman. Mer än femton år har gått sedan rockstjärnan Bryan Adams plockade upp kameran. Sedan dess har han blivit en erkänd fotograf som arbetat med alltifrån kändisar som Amy Winehouse till att fota krigsskadade soldater. Båda dessa sidor går sida vid sida på utställningen Bryan Adams Exposed som nu gått upp på Fotografiska museet i Stockholm.

I ett Q&A med grundaren av Bon, som var en av de första att anlita Bryan Adams som modefotograf, berättar han att ”varje fotografi bär på ett minne, en berätelse.” Han beskriver sin roll som fotograf som en ”memory catcher.”

Det var under arbetet med 1998 års album On a Day Like Today som han först började fota. Han hade bett sitt management att fixa en viss fotograf som hade tagit en bild på David Bowie som han gillade att ta albumomslaget. När de sedan skulle ta bilden visade det sig att skivbolaget blandat ihop det och råkat anlitat fel fotograf. Det funkade inte och det slutade med att Bryan själv tog omslagsfotot. Därefter har det rullat på och numera har han en studio under sin egen lägenhet i London.

Vilken person skulle du helst vilja fota?
– Sylvester Stallone, för han har ett fantastiskt Instagram-konto. Jag gillar personer som är lite ruffa.

Utställningen Exposer visar Bryan Adams breda och spännande produktion. Titeln är väl vald: Exposed – att exponera, det är precis vad Bryan Adams fotografi gör. Med stor skicklighet exponerar han betraktaren för ytterst skiftande intryck, uttryck och avtryck ur livet. Från glamourös kändisvärld I Exposed till Wounded: The Legacy of War, med krigsskadade unga brittiska soldater som stridit i Irak och Afganistan.

Genom sina många arbeten för magasin som Vogue, Harper’s Bazaar och Elle ger Adams oss access till en sluten och till synes sorglös sfär av kändisskap och eskapism. Men valet av titel ger en hint om att det döljer
sig mycket bakom ytan, vad gör det med en människa att vara exponerad 24:7? Vad berättar dessa vidöppna porträtt om livet bakom kändisskapet?

Exposed innehåller också foton från en hel annan värld än kändisar. I skarp motsats till bilden av den fläckfria ytan, skildras även ett revat Storbritannien vars unga män har fått betala för 00-talets politiska konflikter med sina kroppar. Stympade och ärrade poserar de som med en stolthet över vem man är och får vara, men också som vittnen om krigets synliga och osynliga livslånga konsekvenser. De som reste iväg till ett krig och kom tillbaka till ett liv de aldrig kunnat föreställa sig. När Adams kamera riktas rakt på deras ärr och stympade kroppsdelar utmanas betraktaren. Så starkt att dessa hjärtskärande vittnesmål fastnar på näthinnan för att sedan inte vilja släppa greppet.

Ett pressmeddelande berättar:
I Bryan Adams kamera exponeras två kontrasterande världar av glamour och skönhet, stolthet och brutalitet. Det gör Exposed med fotografi dels ur serien med samma namn samt från Wounded, med de unga ärrade soldaterna som visar vad kriget gör mot människan, till en dagsaktuell och angelägen utställning«, berättar Pauline Benthede, Exhibition Manager på Fotografiska.

Utställningens andra komponent från serien Exposed visar modefotografi av högsta klass, publicerat i världens mest väl ansedda modetidskrifter, såväl som bilder av vänner, kollegor och andra personligheter vilka Adams fotograferat under många år i nöjes-, mode- och konstvärlden. Några exempel är Jim Morrissey, Ben Kingsley, Amy Winehouse, Michael Jackson, Louise Bourgeois, Lindsay Lohan och Judi Dench.

Utställningen visar verk från allra första start när Adams som musiker även närde en stor kärlek till fotografi som uttrycksform – till att han idag sedan länge är väletablerad modefotograf anlitad av de största varumärkena. Verk, för vilka han vunnit ett flertal internationella utmärkelser, bland annat har han tre gånger vunnit Lead Award. 2015 fick han även en Honorary Fellowship av the Royal Photographic Society i London.

Bryan Adams: jerry Hall, London 2013

Bryan Adams: jerry Hall, London 2013

Bryan-Adams,-Exposed,-2

Bryan Adams, Self Portrait

Bryan Adams, Self Portrait

19 juni, 2016

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Erik skriver:

    intressant artikel och betraktelse! Tack =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *